Shadé wil naar Azerbeidzjan

SCHIJNDEL - Ze heeft al vaak het nieuws gehaald, de veertienjarige Shadé van Oorschot. Ze turnt al een tijdje op zeer hoog niveau. Onlangs heeft ze, op zaterdag 17 november in Nijmegen, met haar team van Topturnen Zuid het Nederlands Kampioenschap binnengehaald. Haar volgende doel is meedoen aan de Olympische Spelen in Azerbeidzjan in 2019. De sport vraagt veel van de Schijndelse Shadé maar ze heeft het er graag voor over.

Shadé zit op het Rodenborch College in Rosmalen waar ze het VMBO volgt. “Dit is een officiële Topsport Talentschool, speciaal voor topsporters dus, er wordt altijd rekening gehouden met mijn trainingsschema”, vertelt ze. Vanaf 2015 zit Shadé in de Nederlandse selectie en jaarlijks moet ze daarvoor opnieuw een test doen. “Komend weekend is het weer zover. Dan moet ik mezelf weer bewijzen, voor een jury moet ik een aantal elementen voordoen. Dat doe ik hopelijk zo goed dat ik de test haal en weer in de selectie sta volgend jaar.”

Naar de Olympics
Een absoluut hoogtepunt was haar deelname aan het EK in Glasgow eerder dit jaar. “Maar ook dat ik in 2016 Allround Nederlands Kampioen werd en in 2016 en 2017 Nederlands Kampioen op de brug. Mijn doel is om in 2019 mee te mogen doen aan de European Youth Olympics Festival (EYOF) in Azerbeidzjan. Ik train er hard genoeg voor, het moet gewoon lukken.”

A touch of gold
Met bijna dertig uur trainen per week heeft de jonge topsporter weinig vrije tijd over. “Ik train zes dagen per week, op zondag meestal niet. Als er dan geen toernooi of wedstrijd is dan ben ik de hele dag druk met huiswerk maken. Tijd om met vriendinnen af te spreken heb ik niet zoveel. Maar ik heb dat er graag voor over, sport betekent heel veel voor me. En soms kan ik gewoon wél naar een feestje. Binnenkort doe ik mee aan het Univé Gym Gala ‘A touch of gold’ in het Ziggodome. Daar heb ik ontzettend veel zin in, dat is voor mij ook een uitje.”

Toekomstplannen
Wat Shadé na het VMBO wil gaan doen weet ze nog niet precies. “Misschien twee jaar Havo erachteraan en dan een studie fysiotherapie, dat sluit goed aan bij mijn sport. Nu eerst focussen op die jaarlijkse test en blijven trainen voor de EYOF.”

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl