Tennisclub De Hopbel beklaagt zich op Sportnota

SCHIJNDEL - Tennisvereniging De Hopbel krijgt geen subsidie van de gemeente, terwijl alle andere buitensportclubs dat wel krijgen. De tennisclub is het daarmee oneens en maakte bezwaar. “Wij hebben tot op de dag van vandaag geen reactie of onderbouwing van de wethouder gehad”, aldus voorzitter Paul Schoenmakers. 

In het algemeen gemeentelijk document van sportbeleid, de Sportnota, behoort De Hopbel tot de buitensporten. Afhankelijk van het aantal leden word bepaald hoeveel velden, accommodaties en infrastructuur iedereen mag hebben.
“Wij zijn als enige tennisclub niet geprivatiseerd en betalen als enige buitensportvereniging daarom gemeentelijke huurkosten. Alleen wij krijgen geen subsidie.”
De Hopbel deed zijn zegje en stuurde brieven naar de raad en wethouder Coby van der Pas. Volgens het gemeentelijke persloket heeft de wethouder die mails beantwoord. “Wij hebben nog steeds geen reactie of onderbouwing van de wethouder gehad”, aldus Schoenmakers.

Bezwaar maken
Het bezwaarschrift dat de Hopbel in augustus indiende, wordt pas in de raadsvergadering van december behandeld. Echter is het document niet-ontvankelijk verklaard.
Het bezwaar zal dus niet inhoudelijk beoordeeld worden, want op een algemeen besluit mag je geen klacht indienen. “Het mag wel op een individueel besluit (beschikking) en wij worden apart benoemd in de Sportnota”, vindt Schoenmakers. 
“Ik vind het erg dat er geen uitspraak of begrip is voor de club. Nu krijg je dat het juridisch word ontweken door de commissie, de raad en het college. We gaan waarschijnlijk hierna in beroep.”

Net uit crisis
T.V De Hopbel bestaat dit jaar 35 jaar. “Voor het jaar 2000 hadden we duizend leden, maar nu is het gedaald naar zo’n vijfhonderd leden. Toch kregen we dit jaar vijftig nieuwe leden erbij.”
Het voortbestaan werd onzeker toen na de eeuwwisseling de toenmalige gemeente Schijndel de huur verdubbelde “Het water stond ons tot aan de lippen, we gingen financieel bijna kopje onder.” 
Het werd opgelost door onder andere nieuwe gesubsidieerde ledverlichting. “Ook huurt de tennisvereniging nu maar vier van de in totaal twaalf tennisbanen. In ruil voor onderhoud worden de overige banen wel ooit gebruikt. Tenslotte werd de bar eigen bezit, wat winst is.”

Uniek geval
Volgens de wet-Arhi (Algemene regels herindeling) krijgt de gemeente twee jaar de tijd voor het gelijktrekken van bijvoorbeeld sportbeleid van alle dorpen binnen Meierijstad. 
De verenigingen hebben toen zelf een stichting opgerichtt, de Sportraad. “Onze club heeft besloten om niet in dat bestuur te zitten vanwege mogelijke belangenverstrengeling met onze situatie.” 
De Hopbel wordt apart genoemd in de Sportnota: “Van alle buitensporten achten wij alleen de tennis- en golfsport in staat de kostprijs van hun accommodatie te betalen.” Alle buitensportclubs krijgen nu 82 procent subsidie, behalve De Hopbel.

Huur
Dick Mandenmaker is ex-voorzitter van de andere Schijndelse tennisclub Skinlo en betrokken bij zowel Skinlo als de sportraad. “Volgens het rekenmodel van de gemeente Schijndel waren de kosten voor Skinlo’s privatisering jaarlijks ongeveer 48 duizend euro.”
Om die hoge huur heeft Skinlo twee jaar geleden ook het park van de gemeente overgenomen. De afkoopsom was volgens Mandemakers negentig duizend euro. “Zo’n bedrag kon De Hopbel toen natuurlijk niet ophoesten.” 
Het gemeentelijke persloket verklaart dat het vanwege de financiële kopzorgen Meierijstad besloot De Hopbel te helpen en de oude regeling vanuit Schijndel over te nemen. 
Die regeling is nauwelijks veranderd zegt Schoenmakers. “We betalen in 2018 nog steeds het zelfde huurbedrag als 2015. In 2018 is het totale huurbedrag circa 27 duizend euro, met subsidie zouden we slechts vijfduizend euro betalen.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl