Schijndelse basisscholen vol in de kerstsfeer

SCHIJNDEL - Met kerst komt ook de kerstvakantie eraan voor alle Schijndelse kinderen. Maar niet voordat op school de kerst nog gevierd wordt. Een rondje langs alle basisscholen.

Basisschool de Beemd heeft de traditie om een kerstmusical te houden, samen met basisschool de Kring. “Iedere klas werkt aan de musical, zo’n tweehonderd kinderen in totaal. De grote rollen worden gespeeld door groep acht leerlingen. Groep 1 tot en met 4 doen de tussenscènes met liedjes en dansjes die ze in een speciale workshop geleerd hebben. De workshops doen de collega’s zelf”, zegt juf Elsje van Boxtel-Geerts.
“Dit jaar spelen we de Lion King.” Er wordt veel gerepeteerd en geïmproviseerd. “De leeuwendans wordt zelf bedacht. Eerdere schoolmusicals zijn Cats, Annie en Alice in Cyberland. De schmink en kleding zijn dit jaar voor ons een uitdaging. De liedjes zijn wel eigen teksten, dus niet alles van het verhaal is overgenomen.” 
Vanaf de herfstvakantie begint het oefenen en het bouwen van het decor. Lang was meester Jos Giesbers daar verantwoordelijk voor, maar dit wordt zijn laatste musical. “Dit is de 36ste editie. Één keer was ik er niet bij. Ik ben bijna 65, het is mooi geweest”, aldus Jos. 
Niet alleen de school is ermee bezig, ook de ouders doen hun best. Volgens Jos en Elsje maken drie ouders samen tweehonderd stuks aan musicalkleding.
De musical wordt gehouden in de gymzaal, maar dat was niet altijd zo. “In het verleden was het bouwen leuker, want toen het nog in de hal was bouwde we het decor ook erbuiten. Iedereen zag het veranderen”, zegt Jos.

Van repeteren moet je leren 
De laatste repetitie voor de generale ging volgens Elsje naar verwachting. Wel moest er nog wat meer beleving in komen. Meer acteren, Mufasa moest harder brullen en wat meer expressie tonen. Bij de rollenverdeling valt op dat veel mannelijke karakters als Scar, Timon en Pumbaa gespeeld worden door meisjes.
Ook spreken Timon en Pumbaa in het Vlaams. “We vonden dat Vlaams bij dat duo past en mijn Belgische tante heeft enorm geholpen met het script”, aldus Elsje.

Van alle kerstmarkten thuis 
De kinderen van de Vossenberg en het Kwekkeveld houden samen een kerstmarkt. Waar in vorige jaren de opbrengst ging naar een goed doel, gaat het nu naar de school zelf. Misschien leuk voor een eigen speeltuin of een uitstapje”, aldus juf Annemieke Burg van groep 6. Kinderen die willen, mogen achter hun eigen kraampje staan en optreden. “Bij ons doen Vera en Naomi mee, Vera speelt gitaar en Naomi gaat Jingle Bells zingen.”
De kinderen van groep 6 zijn druk aan het knutselen geweest voor de kerstmarkt. Met stempels op klei van vooral dino’s en bloemen, kerstballen met schelpen en kleurrijke veren. Ook beschilderden de kinderen houten plankjes vol met de teksten: merry xmas, let it snow en ‘happy ho ho to you’. “Opa Ben zorgde voor het hout”, aldus Annemieke. 
Bij basisschool ’t Talent houden ze hun eigen kerstmarkt. “Er is een veiling op de school van groep 7/8, ze veilen verzamelden spullen. De ouderraad maakt een loterij. De kleuters en het kerstkoor treden op. De eigen knutselwerkjes verkopen de kinderen dan op de markt. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar KIKA en de rest gaat naar de school”, bevestigen ze in een reactie. 
Basisschool de Regenboog heeft een kerslunch, gevolgd door een lampionnenoptocht en een kerstlied van het kinderkoor. De kerst van de Regenboog staat dit jaar in het teken van oudere mensen. Kinderen zullen onder andere spelletjes met hen spelen en optreden.

Een hele poppenkast
“De kerstwerkgroep van basisschool de Heijcant heeft dit jaar het thema ‘Doe iets voor een ander’. Iedere klas vult dit zelf in. De kleuters maken kerstkaarten voor de kinderafdeling van ziekenhuizen. Groep vijf maakt kerststukjes voor alleenstaanden in appartementen van Fokuswonen vlakbij. Ten slotte maakt groep 3 voor militairen in Irak kerstkaarten. De vader van een leerling is daar ook nu”, legt juf Gemma Wouters uit.
“Op de twintigste is bij de Heijcant de traditie dat we in de middag het kerstverhaal vertellen onder het genot van beschuit met blauwe muisjes. En dan op de vrijdag gaan de leraren er na een kerstontbijt optreden. De kleuters hebben een poppenkast met een kort verhaaltje waar de kerstgedachte centraal staat”, aldus kleuterjuf Marieke Korsten. De bovenbouw van groep 6, 7 en 8 krijgt een toneelvoorstelling. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl