Afvaldumping, een logisch gevolg van de nieuwe regels?

SCHIJNDEL - We zijn in Meierijstad het nieuwe jaar ingegaan met veel onduidelijkheid over de afvalinzameling. De gedachte achter deze strengere regels is dat we met zijn allen beter afval gaan scheiden. Een goed streven natuurlijk, waar iedereen waarschijnlijk wel achter staat.

De uitvoering behoeft hier en daar nog wel wat verbetering. Zo hebben mensen sinds kort de mogelijkheid om luiers en incontinentiemateriaal gratis in te leveren bij verschillende inleverpunten. Het materiaal dient in speciaal daarvoor bestemde zakken te worden aangeboden. Deze zakken kan men (ook gratis) afhalen bij verschillende afhaalpunten. In de praktijk betekent het dat enkele kinderdagverblijven zich hebben aangemeld om deze service aan te bieden. Dat is voor henzelf praktisch omdat ook zij hiermee ruimte besparen in hun eigen restafvalcontainer en ze er niet mee op een ander hoeven. Momenteel staan luierafvalcontainers bij Kinderopvang De Blokkendoos en Kinderdagverblijf De Vlieger.

Gedumpt incontinentiemateriaal
“Maar ook kunnen mensen hun luiers en incontinentiemateriaal inleveren bij de milieustraat”, zegt Rita van den Dungen van De Blokkendoos. “Ze zijn alleen vergeten om dat te vermelden op de website van de gemeente. Bij ons staat de container binnen de poort, ik kan en wil de verantwoording niet nemen dat allerlei ander afval in de container wordt gegooid wanneer deze op openbaar terrein zou staan. De container wordt een keer per week op dinsdag geleegd en men kan van maandag tot en met vrijdag tussen 7.00 en 18.00 uur de gesloten zakken bij ons inleveren. Naar mijn mening is dit een ruime mogelijkheid. We waren dan ook op zijn zachtst gezegd verbaasd toen we op maandagmorgen een aantal zakken op de oprit vonden. Er waren zelfs zakken met incontinentiemateriaal over de schutting in de achtertuin gegooid. Een enkeling stuurde achteraf nog wel een e-mail om te melden dat ze dit zo gedaan hadden omdat ze de zak niet meer mee naar huis wilden nemen. Wij zitten langs een doorgaande weg en ik begrijp dat het voor mensen makkelijk is om hun materiaal bij ons in te leveren, vandaar dat ik deze mogelijkheid ook wil bieden aan de gemeenschap. Maar dit vind ik toch wel asociaal, dit kan zo écht niet. Met het ingaan van de nieuwe afvalregels zijn mensen bang om achteraf meer geld kwijt te zijn aan het inzamelen van het afval. De aparte inzameling van luiers en incontinentiemateriaal zal hierin zeker een verschil maken. Ik heb al contact opgenomen met de gemeente, zij hebben aangegeven mee naar een oplossing te zoeken. Maar tot die tijd wil ik mensen toch echt verzoeken om het niet zomaar te dumpen bij ons. Kom gewoon tijdens onze openingstijden om het in te leveren.”

Mogelijke nieuwe locatie
Willemijn Pijnenburg van Dol-Fijn Kinderopvang heeft nu nog geen luiercontainer maar denkt er wel over om er een te laten plaatsen. “Maar ik wil hem niet op eigen terrein”, zegt ze. “Bij ons moeten we altijd over een soort drempeltje heen en dat is niet te doen. Ik zou het wel een goed idee vinden om hem naast de kledingcontainer te zetten tegenover ons pand, grenzend aan de parkeerplaats van de Plus. Ik hoop dat de gemeente met een passende oplossing komt hiervoor.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl