Aanleg Voedselbos Schijndel

SCHIJNDEL - Komend weekend gaat de schop de grond in voor de aanleg van het Voedselbos Schijndel. De kerngroep van vrijwilligers die dit voedselbos ondersteunen informeert de gemeenschap via deze weg. Na een druk bezochte informatieavond op 6 november in de Schaapskooi is op 12 december de kerngroep voor de eerste keer bijeengekomen om de eerste afspraken te maken over de lokale inbreng.

Het productievoedselbos Schijndel wordt ontwikkeld door Stichting Voedselbosbouw Nederland in samenwerking met het Groen Ontwikkelfonds Brabant, de HAS Den Bosch en lokale vrijwilligers. Het voedselbos Schijndel omvat twee locaties. Een perceel van vier hectare ligt aan de Boschweg op de grens met Sint-Michielsgestel en het andere perceel van 16 hectare ligt aan de Hardekamp, vlak bij de Schaapskooi. Het doel van dit grootschalige voedselbos is, aantonen dat een goed ontworpen en bedrijfsmatig beheerd voedselbos resulteert in een rendabele en houdbare voedselproductie, vitale natuur met een hoge biodiversiteit en in klimaatbescherming door onder andere het vastleggen van koolstof in bodem en biomassa.

Op het perceel aan de Hardekamp wordt, naast een bedrijfsmatig deel, ook een publiekelijk toegankelijk, educatief deel aangelegd. Aan het Ben Peterspad is hiervoor 1,5 hectare beschikbaar gesteld. Het educatieve voedselbosdeel wordt een co-creatie van de kerngroep, de stichting Voedselbosbouw en VITAM, het cateringbedrijf met Schijndelse wortels.

Het duurt een aantal jaar voordat een voedselbos rendabel gaat produceren. Daarvoor moeten de lagen waaruit het voedselbos bestaat eerst de tijd krijgen om te groeien. Naar verwachting duurt het drie tot vijf jaar voordat het voedselbos de eerste substantiële oogsten gaat opleveren.

In januari en februari start de aanleg van Productievoedselbos Schijndel met drie plantweekenden. Er wordt dan gestart met de aanplant van hagen en direct beschikbare eetbare bomen en struiken. Voor deze winter staan de plantweekenden gepland voor 12 en 13 januari, 26 en 27 januari en 9 en 10 februari. Daarvoor worden nog vrijwilligers gezocht.
De plantdagen beginnen om 9.30 uur op de parkeerplaats van de Schaapskooi Schijndel met een korte toelichting bij het plantwerk van die dag. Het daadwerkelijke planten begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Wanneer het vriest gaat het planten niet door. Het plantweekend verschuift dan naar het 'vrije' weekend daarop. Voor koffie, thee en lunch wordt gezorgd. Er zal gereedschap als spades beschikbaar zijn, maar het kan geen kwaad om een eigen vertrouwde spade en eigen handschoenen mee te brengen wanneer je mee wilt aanplanten.

Zeker voor de plantweekenden zijn nog vrijwilligers nodig, ook wanneer je maar op één van beide dagen zou kunnen. Ook voor de catering kan nog worden aangemeld, mocht je dat beter liggen. En voor de kerngroep die zich bezig gaat houden met het educatieve publieksdeel kunnen zich ook nog vrijwilligers aanmelden.

Mocht je interesse hebben om mee te werken aan deze historische ontwikkeling, het eerste grootschalige productievoedselbos van Nederland hier in ons Mooi Schijndel, meld je dan aan op: www.voedselbosbouw.org/aanmelden-schijndel 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl