Bijzondere straatnamen in Schijndel: Veronicapark

MEIERIJSTAD - Meierijstad heeft een speciale commissie die adviseert over namen van nieuwe straten en wijken. Genoeg reden om te kijken naar de bijzondere straatnamen die we al hebben in Schijndel. De derde aflevering gaat over het Veronicapark.

De geiten en de kippen lopen nog steeds rustig rond in het dierenparkje, maar verder is het Veronicapark de laatste jaren sterk veranderd. Waar het park een aantal jaar geleden verscholen lag en omringd was door bomen en bosjes, is het nu een open gebied met uitzicht op de Weidonk. Aan de ene kant staan appartementen en aan de andere kant zie je kinderen die onbevreesd gebruik maken van de speeltoestellen in De Woeste Weide. Bijna net zo onbevreesd als Zuster Veronica, naar wie het parkje bijna veertig jaar geleden vernoemd is. 

Toevluchtsoord Huize Lidwina 
Want dapper, dat was de Zuster. Van 1942 tot 1948 had ze als overste de leiding over het Lidwinaklooster, gelegen aan de Jan van Amstelstraat. Gedurende de laatste maanden van de oorlog was het klooster een toevluchtsoord voor velen. In Schijndelse boeken zoals Alles heeft zijn tijd, geschreven door Henk Beijers, wordt uitgebreid geschreven over de rol van Zuster Veronica. Onder haar leiding werden zieken, gewonden en andere oorlogsvluchtelingen opgevangen. Dat er Duitse militairen ingekwartierd waren in het klooster weerhield de Zuster er niet van Amerikaanse en Britse piloten onderdak te geven.

Bovennatuurlijke bescherming
Ondanks de gevaarlijke acties die veel risico’s met zich meebrachten, zegt Zuster Veronica nooit bang te zijn geweest. Dit is te lezen in het boekje Vijftig Jaar Lidwina, waarin een apart hoofdstuk aan de Zuster gewijd is. Het boekje verwijst naar een interview dat Zuster Veronica gaf toen gevierd werd dat Schijndel 25 jaar bevrijd was. “Echt bang ben ik nooit geweest. Ik wist welhaast intuïtief dat er niets zou gebeuren. We genoten nu eenmaal een bovennatuurlijke bescherming die wij mensen niet met ons verstand konden verklaren, waar we slechts in volle overgave op vertrouwden.”

Gouden jubileum
De heldendaden van Zuster Veronica werden na de oorlog niet vergeten. Toen Huize Lidwina vijftig jaar bestond en de zusters een groot feest gaven ter gelegenheid van dit gouden jubileum, verzocht een speciale commissie van aanbeveling het park achter het Lidwinahof naar Zuster Veronica te noemen. Volgens Henk van den Brand van de Heemkundekring klonk hun motivatie ongeveer als volgt. “Wat deze dappere vrouw voor de zieken, gewonden, evacués en Amerikaanse en Britse militairen onder Duitse inkwartiering betekend heeft, grenst aan het ongelooflijke.”

Bejubeld en geprezen 
De onbevreesde acties van Zuster Veronica Ceelen gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben er zelfs toe geleid dat ze benoemd is tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Amerikaanse regering kende haar de Presidential Medal of Freedom toe. En prestigieuze onderscheiding die Oprah Winfrey en Angela Merkel ook kregen. In het boek Vijftig Jaar Lidwina is te lezen dat ze haar onderscheidingen met een blijde glimlach ontving. “Ik ben het meest blij en dankbaar dat alles zo goed is afgelopen.”

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl