WK veldrijden in Denemarken bezocht door Schijndelse wielerfans

SCHIJNDEL - Het WK veldrijden vond dit weekeinde plaats in Bogense (Denemarken). Enkele aanwezige Wijbossche en Schijndelse supporters blikken terug op een succesvol WK.

Gerard van Alebeek (65) volgt al ongeveer dertig jaar het veldrijden. “Het mooiste WK vind ik nog altijd die van Sint-Michielsgestel in 2000 toen Schijndelaar Richard Groenendaal zijn enige WK-titel won.” Van Alebeek verkiest veldrijden boven het wegwielrennen. “Renners rijden zich een uur lang in het rood. In een zware, nooit saaie wedstrijd. Geen berekenend fietsen op wattages hier.”
Van Alebeek is een goede vriend van Groenendaal en samen bouwen ze nu veldritparcours. Het kopstuk daarvan is de superprestigewedstrijd in het Vlaams, Limburgse Zonhoven. “Dankzij het tienjarig bestaan van de veldrit van Zonhoven is de organisatie uitgenodigd voor een gratis verblijf bij het wereldkampioenschap.”

Wielervrienden
Negen wielervrienden uit Wijbosch overbrugden vrijdagochtend met de bus 750 kilometer naar het WK. In een gesprek met Frank van de Wijdeven en Marcel van de Bogaart (beiden 44) vertellen ze dat de wielervrienden sinds 2009 vaak naar wereldkampioenschappen afreizen. 
De hoop van de vrienden op een wereldtitel bij de mannen ging in vervulling. Na drie jaar droogte won Mathieu van der Poel de regenboogtrui, in de vijfde ronde van de twaalf nam hij al afstand. “De zenuwen speelden tijdens het wachten hoog op. Nadat Mathieu het geweldig afmaakte dronken we er een pilsje op”, aldus Van de Bogaart. Van Alebeek zag Van der Poel mits hij geen pech had ook winnen. “Van der Poel is de terechte winnaar.” Het overige eremetaal was voor de Belgen met zilver voor Wout van Aert en brons voor Toon Aerts.

Vrouwenploeg niet hecht
Zowel Van Alebeek als de Wijbossche vrienden voorspelden drie gouden medailles. De dames en de vrouwen beloften moesten het ook waarmaken. Het podium kleurde volledig oranje bij de vrouwen beloften. “Onze persoonlijke favoriet Inge van der Heijden stond op de hoogste trede”, aldus de wielervrienden. Fleur Nagengast en Ceylin del Carmen Alvarado maakten het oranje podium compleet. 
De elite vrouwenstrijd was spannender dan die van de heren. Na zeven rondes bleek de Belg Sanne Cant de sterkste. Achter haar kwamen vier Nerderlanders. Waar de Wijbossche wielervrienden vonden dat de vrouwen zeer sterk reden was Van Alebeek wat teleurgesteld. “Cant was vandaag de sterkste, maar de Nederlanders waren geen ploeg samen.” Topfavorieten Vos en Lucinda Brand hielpen elkaar niet of nauwelijks. Na veel pech met uitglijders en fietswissels werd Brand op negen seconden tweede, zevenvoudig kampioen Vos moest genoegen nemen met brons.

Parcours en sfeer
In 1998 was het WK veldrijden ook in Denemarken in Middelfart. Van Alebeek herinnert het zich nog goed. “Middelfart ligt net als Bogense aan de waterkant, daar is het extra koud.” Volgens Van Alebeek was het parcours van dit jaar saai. “De schuine kant was zowel bij de mannen als de vrouwen allesbeslissend. Samen met teveel lange rechte stukken maakte dit wat mij betreft een niet-WK waardig parcours.” 
De sfeer was goed. “Het internationale gezelschap aan supporters maakte er een feestje van”, aldus Van de Boogaart. Van Alebeek zegt ook dat het er vreedzaam aan toeging. “Je ziet niet veel politieagenten tijdens een veldritwedstrijd.”
Vooraf tipte Van Alebeek bij sneeuwval de Zwitserse ex-mountainbiker Jolanda Neff als dark horse. Maar ze maakte teveel fouten en werd zesde. Volgend jaar is het WK in Zwitserland, dus dan rijdt zij voor thuispubliek. Een typisch Zwitsers parcours is er volgens Van Alebeek met schuine hellingen. De Wijbossche wielervrienden zijn dan weer van de partij.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl