(IJs)hockey in de winter

SCHIJNDEL - Na een koude week met sneeuw en ijs belooft het nog een koude winter te worden. Prima weer voor wintersporten als ijshockey. IJshockey is wel gevaarlijk, toch? Ook is de vraag wat de verschillen zijn met het normale hockey.

Max van Buul (19) speelt dit seizoen voor het eerst als aanvaller in het eerste van ijshockeyclub Red Eagles uit Den Bosch. Voorheen zat hij op voetbal maar dacht toen hij op z’n vijfde voor het eerst naar ijshockey keek ‘zo dat is vet, dat wil ik ook’.

Sport van ‘bodychecks’
Als twaalfjarige klapte Max na een bodycheck op de boarding met zijn nek en moest een week herstellen. “IJshockey is een lompe sport met veel overtredingen maar de kans op blessures is klein want je bent goed beschermd.” Veel overtredingen worden ook streng bestraft. Zo kun je twee minuten tijdstraf krijgen, of twaalf minuten als je een grote mond hebt tegen de scheidsrechter. “Bij serieuze vechtpartijen word je voor twee wedstrijden geschorst, schoppen levert een langere schorsing op.” 
Maar ijshockeyers zijn daartegen dus bestand dankzij bescherming met een broek, toque (voor de edele delen), helm, elleboog en handschoenen. “IJshockey is veiliger dan je denkt”, aldus Max.

Verschil moet er zijn
Hockeyaanvaller Eline van den Berg (27) speelt bij het tweede elftal van hockeyclub De Hopbel en heeft tot zeventien maart winterstop. Alhoewel winterstop, ze speelt tot dan twaalf wedstrijden zaalhockey in de Zuideinderparkhal in het sportcomplex van korfbalvereniging KVS’17. 
Vorig jaar ging Eline met haar team als uitje ijshockeyen in Tilburg. “Dat vond ik heel leuk om te doen. Ondanks dat ik goed kan schaatsen en hockeyen is het combineren echt lastig.” Toen Eline ging ijshockeyen voelde ze zich wel een beetje opgesloten in de uitrusting.
“Hockeybescherming bestaat slechts uit scheenbeschermers en gebitsbescherming. Maskers zijn er tijdens verdedigend uitlopen bij een strafcorner en handschoenen zijn niet verplicht. Keepers dragen onder meer een helm, dikke handschoenen, bodyprotectors en legguards voor de benen”, vertelt Eline.

Engelse termen zijn gebruikelijk voor bepaalde schoten of overtredingen. Bij beide sticksporten heb je de tip-in. Hockeytermen zijn de push (slepende schotbeweging) en de flats (slepende voorbeweging de bal wordt pas op het eind geraakt). Bij ijshockey heb je buitenspel (offside) en trap je af met een face-off. “Je staat offside als je eerder in het aanvalszone staat dan de puck”, legt Max uit. 
Een face-off kan op negen face-off spots gebeuren in het veld. In een strijd om de puck proberen twee opponenten de bal van elkaar af te pakken voor puckbezit, net als bijvoorbeeld een voetbalscheidsrechtersbal. Iets soortgelijks bij hockey is een ‘bully’. “Spelers tikken vooraf één keer boven de bal met de platte stickkant tegen de stick van hun tegenstander”, zegt Eline.
Met ijshockey mag je de puck met de schaats meenemen, als je dat bij hockey met de voet doet is het een overtreding genaamd ‘shoot’. De hockeystick heeft in tegenstelling tot ijshockey een bolle kant waar je niet mee mag slaan vanwege oncontroleerbaarheid.

Snelste teamsport
IJshockeyspelers moeten volgens Max behalve doorzettingsvermogen, durf en weerstand ook een teamspeler zijn. “IJshockey is de snelste teamsport ter wereld, maar individueel doorbreken is lastig. Je wilt dus met je team het hoogst mogelijke bereiken.” Voor de Red Eagles is dat Nederlands kampioen worden, met dit jonge team draaien ze nu in de middenmoot mee. Win je de eredivisie van Nederland, dan promoveer je naar de BeNe League met ook Belgische ijshockeytopclubs. 
Onlangs verloor Red Eagles van het derde van de Tilburgse Trappers met 5 - 3. Max kent Tilburg goed, hij ging daar naar het Koning Willem II college. Die Topsport talentschool paste zich aan op zijn Max zijn sportleven. 
Max traint niet alleen in de winter volop op schaatstechniek. Ook in de zomer worden trainingsuren gemaakt. Wedstrijden zijn er van oktober tot en met maart.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl