Elde leerlingen opgeleid tot wereldburger

SCHIJNDEL - Het Elde College is afgelopen maand lid geworden van het Nuffic netwerk: Global Citizen school. Het doel is leerlingen op te leiden tot wereldburger met meer gastdocenten, buitenlandse uitwisselingen en extra aandacht voor taalonderwijs.

Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationalisering. Door toe te treden tot het netwerk hoopt het Elde College internationalisering te kunnen versterken.

De coördinator voor internationalisering voor de Havo en het (tweetalig) VWO is lerares Franse taal Ingrid Ruesink. “Eerst waren we aangesloten bij een ander netwerk van Nuffic. Nu zijn verschillende netwerken samen gevoegd tot Global Citizen schoolnetwerk. Onze internationalisering voldoet aan de eisen maar het kan altijd beter.”

Het programma van een uitwisseling moet voor zeventig procent educatief zijn en voor dertig procent ontspannend. “Verschillende musea bezoeken, een dagboek bijhouden in de landstaal en ‘s avonds pas om tien uur eten in Spanje zijn educatieve cultuur- en levenswijze lessen. Een tochtje op de Seine is puur recreatief.” Leerlingen begrijpen zo beter andere gewoontes en culturen.

VMBO
De internationaliseringscoördinator van het VMBO is Michiel Mutsaers. Hij zegt dat het VMBO uitwisselingen met Duitsland organiseert. Eén uitwisseling in Herentals (zonder overnachting) en één in Nordhausen waar sport centraal staat.

Tool genaamd eTwinning
Een tool van Nuffic is eTwinning, dat werkt als volgt: Leerlingen lezen elkaars bevindingen en doen daar hun voordeel mee. Het vijfdejaars vwo-project Rota heeft een samenwerking met scholen in steden als Tres Cantos, Brugge, Hattingen en Lincoln. “Eind maart gaan we met z’n vijftienen naar Lincoln (Engeland).” In alle talen kun je je verslag van je bevindingen plaatsen op eTwinning. Ruesink laat projecten zien uit Griekenland, Italië, Zweden en Finland. “Daar komen veel contacten voor het leven uit voort met soms ook romances”, lacht de Franse lerares.

“We willen graag dat ieder vak iets internationaals in zich heeft. Met exacte vakken is dat wat moeilijker. Misschien kunnen we met eTwinning een samenwerkingsproject aangaan met buitenlandse scholen over scheikunde”, aldus Ruesink. Volgend jaar is er een natuurkundereis gepland voor het VWO. Voorheen was deze reis voor havisten maar zij hebben al een overvol excursieprogramma.

Uitwisselingen en meer
Elke Elde-leerling gaat minimaal één keer in zijn middelbare schooltijd op reis of uitwisseling. Een ander Elde-project is bijvoorbeeld briefcontact met leerlingen in Brussel. “Zij leren Nederlands te schrijven en wij Frans.”

De vele uitwisselingsreizen in het vierde jaar helpen volgens Ruesink enorm voor verbetering in het taalonderwijs. “Heb je Frans of Duits in je pakket dan heb je automatisch die buitenlandreis, heb je ze allebei dan kun je kiezen. Heb je versterkt Engels in je pakket dan ga je naar Londen en anders naar een dorp vlakbij Barcelona.”

Op het Elde worden ook gastlessen gegeven. Een in Nederland woonachtige Française komt volgend jaar weer terug voor een les aan de brugklassen. Ze spreekt dan alleen maar Frans volgens Ruesink. 
Tweetalig vwo ging eerst naar Istanbul maar vanwege de instabiele toestand aldaar is de Letse stad Tallinn de vervanger. “Met een totaal andere cultuur uit het voormalige Oostblok.”

Het Elde College wil alle activiteiten in de Eldeweken plaatsen om mogelijk lesuitval te voorkomen. Alle reizen en uitwisselingen zijn gepland in Eldeweek 3. De retour wanneer buitenlandse leerlingen hier komen, wordt in overleg gepland. 
“Voor Havo 4 hebben we twee uitwisselingen naar Barcelona en Bourges, daarnaast hebben we twee reizen naar London en Duitsland. We willen ook graag in Duitsland een uitwisseling met gastgezinnen organiseren. Dat is ons grootste streven.”

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl