Skônne praot bij jubileumeditie Klompenklets

SCHIJNDEL - De jaarlijkse Klompenklets in De Vink beleefde dit weekend zijn elfde editie. Vanaf 2009 organiseert carnavalsvereniging Net Nie deze jolige avond. Het lachfeest begon met een praatje van Pipo de Clown, alias Ronny van Kaathoven en werd geopend door prins Felix d’n Urste.

Van Kaathoven bracht een kort verslag over de geschiedenis van het evenement. Hoogtepunt was het jaar 2011, waarin de kaartjes binnen één kwartier uitverkocht waren. Later op de avond werd Van Kaathoven verrast toen hij de titel ‘Hopplukker van het jaar’ toebedeeld kreeg.

Skôn geskeeje Skèndelse 
Wichard de Benis uit Best mocht het spits afbijten met een act als marktmeester. In zijn verhaal kwam steeds terug dat hij van alle markten thuis was. Als marktmeester ging hij langs alle kramen voortdurend op zoek naar een gat in de markt. 
Na hem stapte de enige Schijndelaar het toneel op: Jeanine van den Oetelaar als ‘Skôn geskeeje Skèndelse’. In een gesprek vooraf vertelde ze dat een typetje bij je moet passen. “Ik ben blij dat ik vroeg op moet want dan heeft iedereen nog de volste aandacht. De hele dag heb ik last van zenuwen, want je hebt maar even en het is supereng. Ik oefen en herschrijf mijn tekst een half jaar lang om een gênante black-out te voorkomen. De timing in praten is lastig, goede pauzes inlassen en wachten bij tumult is en blijft een kunst.” Haar optreden ging over haar zoektocht naar werk nadat haar ex vreemd ging met een jonge dwarsfluitspeelster.

Blauw bloed en ontsnapte gekken
Peter van der Maas kwam als lakei van zijne koninklijke majesteit Willem Alexander. Hij riep de hulp in van een toeschouwer die de koning mocht spelen. Ook de koning heeft niet veel te zeggen, zo bleek. Nee, Maxima zat aan het stuur.
Gemondenaar Ben van de Sangen was als ‘Opa Bram’ terug van weggeweest, hij stapte speciaal voor het jubileum weer even in de ton. Het publiek lag meerdere malen dubbel om grappen over zijn vrouw Bets, de balies op Schiphol en de kartonnen buik van twee oude dozen. 
De vijfde kletser was Freddy van den Elzen die ontsnapt was uit een inrichting. Van den Elzen had het alsmaar over onze trouwe viervoeters. “Ik heb medelijden met honden die op hun baasje lijken, arme beesten.”

Afscheid nemen 
Voor de laatste spreker Frans Bevers het gezellige avondje passend afsloot was de afscheidsrede al voorbij. Andy Marcelissen deed de rede in een uitvaart voor de pas overleden Will Krikken. De spot was aanstekelijk en gebeurtenissen zoals de scheidingen en de kinderen werden flink overdreven. “Voor de begrafenis deden we bewust zes scheidingen in zijn haar. Vanwege z’n vele relaties heeft hij vele nakomelingen, herkenbaar aan de vierkante kop, als ik zo hier kijk zie ik er al veel zitten”, aldus Marcelissen.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl