Prins, echtgenoot, vader en leadzanger

SCHIJNDEL - Het Carnaval zit erop, Prins Felix d’n Urste is vanaf nu weer gewoon Felix Kooijmans. Een hard werkende ondernemer, echtgenoot en vader van twee kinderen. En natuurlijk frontman van Screaming Billy. Hij vertelt over zijn functie als Prins Carnaval, in de spotlights. Maar ook over zijn leven als ‘gewone’ Schijndelaar.

Dat hij het als leuk heeft ervaren staat als een paal boven water. De drieënveertigjarige Felix heeft de carnaval van zijn leven beleefd, samen met adjudant Bart Claassen en Hofdames Tamara en Chantal. “Ik heb het als heel positief ervaren dat je zo betrokken bent met alle officiële activiteiten rondom het Schorsbos Carnaval. Ook in de rest van Meierijstad kregen we alleen maar leuke reacties. Aangezien muziek in mijn genen zit heb ik dat gebruikt door voor elke prins in de omtrek een liedje te schrijven wat ik dan zong wanner we bij hen op bezoek waren. Daar zaten ze inmiddels voort op te wachten. Kuussegat heeft me zelfs gevraagd of ik het lied nog eens bij hen in de carnavalsmis wilde komen zingen. Dat ging helaas niet, de mis hier in Schorsbos was op dezelfde tijd. Tijdens die mis heb ik Hallelujah gezongen, met een aangepaste tekst om het Schorsbos eigen te maken. De sleuteloverdracht in Kuussegat was geweldig. Via het trapje het podium op en al stagedivend er weer af, dat maak je toch nooit meer mee. Het weer tijdens de grote optocht zondag was minder maar daar kan niemand iets aan veranderen natuurlijk. Ik heb ook enorm genoten van het uitreiken van onderscheidingen, dat ik mensen in het zonnetje kon zetten en kon bedanken. Bijvoorbeeld de andere bandleden van Screaming Billy. En dan die receptie op maandag, zoveel gasten die dan speciaal voor ons daarheen kwamen, geweldig.”

Top Raad van Elf
Felix d’n Urste heeft ook ontzettend genoten van evenementen als het Liekusfist, De Hoptoer en de Klompenklets. “Wat een energie straalt iedereen uit bij zulke avonden. Het nieuwe lespakket wat dit jaar is geïntroduceerd zie ik als een heel goede ontwikkeling, zo betrek je de jeugd erbij, dat is hard nodig. Helaas, het Kinderliekusfist is niet doorgegaan dit jaar. Maar er wordt aan alle kanten aan gewerkt om daar een goede opvolger voor te bedenken. De Geminteraod is hierin een van de belangrijkste initiatiefnemers. Ik ben ook superblij met die Geminteraod, die staan er altijd. Dat is ook leuk voor mijn eigen kinderen, zij konden zich gemakkelijk aansluiten bij de groep. Zowel Bart als ik hebben onszelf op ons gemak gevoeld bij hen, een top-raad-van-elf hadden we. Mijn eigen vrienden konden aansluiten bij het gezelschap wanneer ze dat wilden. Zij zijn wel carnavalsvierders maar hebben allemaal een jong gezin en/of drukke baan. Bart is in zijn voormalige baan als wethouder van de gemeente Schijndel al wat vaker bij officiële carnavalsevenementen geweest. Voor hem was het iets minder nieuw dan voor mij. Maar we hebben allebei ontzettend genoten van het hele gebeuren. Ook Tamara en Chantal vonden het geweldig, maar ook heel druk. Zij hebben dit ook echt voor Bart en mij gedaan.”

Manusje van alles
Nu is de Prins weer gewoon Felix. Hij kijkt terug op een geweldig avontuur wat hij nooit meer zal vergeten. Samen met Tamara, Tessa en Luuk woont hij in de Beemd. Na zijn basisschooltijd op de Klimop, nu Vossenberg, ging hij naar de Mavo/Havo. “Ik zocht eigenlijk niet zo te leren dus ik zakte als snel af naar de LTS, ook goed natuurlijk. Daarna heb ik een opleiding in installatietechniek gedaan. Vervolgens heb ik verschillende baantjes gehad. Tenten bouwen, in een hotel als manager, kaasverkoper op de markt en uiteindelijk in de zonweringen. Ik was altijd zo’n manusje van alles. Een jaar geleden bedacht ik dat ik misschien maar beter voor mezelf kon beginnen en dat is een goede beslissing geweest. Het is hard werken maar ik kan wel mijn eigen tijd indelen. Het carnaval viel voor mij in een minder drukke tijd, wanneer de zon weer begint te schijnen dan komen al snel de eerste opdrachten weer binnen.”

Leuke optredens
Muziek staat bij Felix hoog aangeschreven. Met de band Screaming Billy hebben ze al veel leuke dingen meegemaakt. “Dan denk ik aan het Coolboxconcert van afgelopen september. Maar ook ons optreden op de Glazen Boerderij destijds en bij de Nijmeegse Vierdaagse. Allemaal leuke dingen met bandleden waarvan de neuzen dezelfde kant op wijzen. Ons genre is muziek uit de jaren 60-70, dat was al zo voordat ik erbij kwam, nu ongeveer negen jaar geleden.”

De muziekgenen doorgeven
Tamara kent hij al zo’n twintig jaar, ze zijn bijna twaalf en half jaar getrouwd. “Ze zat een keer in de zaal bij een voorstelling van de Boschwegse Toneelgroep”. Felix heeft jaren toneel gespeeld bij deze vereniging. “Later bij de afterparty sloeg de vonk over. Wat haar zo leuk maakt? Nou Tamara is altijd zichzelf. Ze laat zich door niets of niemand sturen en bewandelt haar eigen pad. Dat vind ik heel bijzonder, dat ze geen meeloper is. En ze is heel creatief wat ik ook enorm kan waarderen.” Tessa (11) en Luuk (8) zitten allebei op basisschool de Beemd. “Ik wil hen graag normen en waarden meegeven in het leven, respect voor anderen. Verder hoop ik dat ze evenwichtige en gelukkige mensen worden. Die iets gaan doen wat ze leuk vinden. Of daar muziek bij zit dat gaan we ervaren. Bij Tessa is dat zeker het geval, Luuk heeft hier vooralsnog geen interesse in, hij is nu nog met andere dingen bezig”, besluit hij lachend.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl