Bijen in februari 2019

SCHIJNDEL - Mensen beleven de weersomstandigheden, die nu half februari al weer dagen duren, als prettig. Volgens de jaargetijden is het winter. Bijen zijn ook heel flexibel en gaan bij een temperatuur boven de 12 graden buiten de kast/korf op zoek naar vers eten. Ondanks het mooie weer staan er weinig planten in bloei. Bijen zijn echte speurneuzen en vinden op diverse planten al stuifmeel. Dit is duidelijk te zien op de aanvliegplank van de bijenkast. Op die plank landen de bijen en daar kun je ook duidelijk zien dat de bijen klompjes stuifmeel thuis brengen. Voor de koningin is dat een teken dat er voldoende voedsel is en zij gaat meer eitjes leggen. De winterbijen zullen op korte termijn allemaal dood gaan en dan moeten er voldoende bijen zijn om hun taken over te nemen. De wintervoorraad honing moet wel op peil blijven want nieuwe nectar is er nog niet. De bijen hebben zowel stuifmeel als honing nodig om hun bijenbrood te kunnen maken. Omdat de bijen al vroeg in het voorjaar actief zijn hebben ze meer voedsel nodig. Het is aan de imker om regelmatig het gewicht van de kast te testen. Dit gebeurt door de achterkant van de kast op te tillen. Je voelt dan een duidelijk verschil tussen het ene en het andere volk (vaak groot of klein volk). Is er te weinig voer dan zal het volk dood gaan dus is het zaak om de bijen te voeren. Er zijn meerdere mogelijkheden, ik gebruik poedersuiker gemengd met honing. Het mengsel stop je in een plastic zak en met een deegroller zorg je dat de zak niet dikker is dan 2 centimeter. In die zak maak je gleufjes van 2 centimeter breed en met de openingen leg je de zak boven op de ramen in de bijenkast. Bij koud en nat weer kunnen de bijen toch hun voer gebruiken. Is het mooi weer en warmer dan 12 graden dan gaan de bijen vers voedsel halen.

Met het veranderende klimaat is het zinvol om na te denken over de aanplant van meer winterbloeiende planten. Leuk voor de tuin en nuttig voor de bijen.

Stuifmeel.
Stuifmeelkorrels zijn de mannelijke voortplantingscellen van bloemen, in de volksmond Pollen genoemd. Stuifmeelkorrels zijn erg klein en vaak niet groter dan 0,020 milimeter, met het blote oog niet te zien. Stuifmeelonderzoek vindt dan ook plaats met een microscoop die minimaal 450 keer vergroot. In honing zit veel stuifmeel maar is niet te zien. Het stuifmeel van iedere plant ziet er anders uit. Zie foto. Stuifmeelonderzoek is nodig om aan te kunnen geven of de honing lindehoning, lavendelhoning of een andere soort mag worden genoemd. Lindehoning moet minimaal 20 procent pollen van linden bevatten. Bij kastanje honing is dat 90 procent. Deze honingen heten monoflorale honing. Meestal staat op het etiket (wat verplicht is) bloemenhoning. Hierin zit stuifmeel van allerlei planten. Een eenvoudig stuifmeelonderzoek kost minimaal 250 euro per potje van 450 gram. In Nederland is het erg moeilijk monoflorale honing te winnen omdat er geen grote hoeveelheden van dezelfde planten voorkomen (behalve gras en mais maar die geven geen nectar).
Bijen hebben net als mensen ook zo hun voorkeur bij wat ze lekker vinden. Omdat het aanbod van stuifmeel erg divers is kan de bij kiezen uit lekker en heel lekker stuifmeel. Echter een bij heeft 7 soorten aminozuren nodig voor haar spijsvertering en om alle klieren te laten werken. Door gevarieerd te eten is dat geen probleem. Bijvoorbeeld als bijen alleen paardenbloemenstuifmeel eten kunnen ze geen was aanmaken en dus geen raten bouwen omdat in paardenbloemen niet alle aminozuren zitten. Als gewassen worden gespoten tegen ziekten kan dat erg nadelig zijn voor bijen en die kunnen er dus aan dood gaan.

Een bijenvolk heeft per jaar ruim 40 kg stuifmeel nodig. 
Mensen met hooikoorts kennen de nadelige gevolgen van stuifmeel. Echter door op tijd (december – januari) die pollen uit de woon/werkomgeving in te nemen (honing uit je omgeving) kan de overlast van hooikoorts duidelijk worden verminderd. 
Stuifmeel heeft dus meerdere functies; de vruchtzetting bij appels – peren enzovoorts door bijen. Het belangrijkste voedsel voor vooral jonge bijen. Herkenbaarheid van de honingsoorten en stuifmeel kan helpen tegen hooikoorts.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl