Af en toe je neus stoten hoort bij volwassen worden

SCHIJNDEL - Het is inmiddels een vertrouwd beeld in Schijndel, Cultureel Jongerencentrum Bizzi. Sinds 2000 zit Bizzi gevestigd in het pand waar voorheen het instructiebad was. Vanaf de opening tot nu heeft Bizzi heel wat verandering doorgemaakt. Jongerenwerker Willy van Roosmalen vertelt samen met Buurtsportcoach Karen Vermeer over het doel en de noodzaak van een jongerencentrum.

“Het jongerencentrum is destijds geopend met een speciale reden”, begint Willy. “In Schijndel waren een aantal hanggroepen actief die flink wat overlast veroorzaakten. Dat ging best ver, er moest écht wat gebeuren. De voormalige gemeente Schijndel wilde dat er voor alle jongeren in Schijndel een ruimte kwam waar zij elkaar konden ontmoeten, binnen, met begeleiding van deskundigen. Bizzi is bedoeld voor jongeren van het voortgezet onderwijs tot en met de leeftijd van 23 jaar. Tegenwoordig wordt het gebouw ook door anderen gebruikt. Bijvoorbeeld het Praktijk Onderwijs van het Elde College en Jeugdvereniging De Rana’s.”

Elkaar aanspreken
In de beginjaren waren het vooral de feesten die de jongeren naar het jongerencentrum trokken. “Voor zo’n feest en ook erna gingen wij dan met hen in gesprek. Inmiddels zijn die omstandigheden wat veranderd maar het in gesprek komen en blijven is nog altijd de kracht van ons als jongerenwerker. Niet afstraffen of meteen in de telefoon klimmen om ouders of politie in te schakelen. Mocht het tóch nodig zijn dat zij op de hoogte gesteld dienen te worden van een gebeurtenis dan gaat dat altijd in overleg met de jongere zelf. Het vergt veel geduld, werken met jongeren. En het allermooiste is dat we steeds vaker merken dat jongeren elkaar aanspreken op hun gedrag. Bijvoorbeeld de overlast die door sommigen wordt veroorzaakt bij het mortuarium schuin tegenover Bizzi. Jongeren moeten zelf leren begrijpen waar ze wel of niet kunnen staan, en dat ze geen afval achter dienen te laten. Wij als volwassenen kunnen daar keer op keer op hameren, het maakt veel meer indruk wanneer een leeftijdsgenoot dat doet.”

Grenzen opzoeken
“Ook volwassenen zijn ooit pubers geweest, helaas vergeten sommige ouders dat wel eens. De meeste jongeren (98 procent) komen uiteindelijk goed terecht. Het is voor een jongere nodig om de grenzen op te zoeken. Dat ze daarbij zo nu en dan hun neus stoten hoort erbij, daar leren ze alleen maar van, daar worden ze volwassen van. Onze taak is om naar hen te luisteren en indien nodig wat tips te geven. Helaas is alcohol nog steeds een groot probleem onder jongeren. Spijtig genoeg zien veel ouders de ernst van dit probleem niet in, zij denken dat zo nu en dan een biertje niet zoveel kwaad kan. Zo lang dat niet verandert zal het lastig blijven.”

De verbinder
Een heel goed onderdeel van het jongerenwerk is de aanwezigheid van buurtsportcoach Karen Vermeer. “Een buurtsportcoach is de verbinder tussen jongeren”, aldus Karen. “Tijdens het sporten leer je de jeugd goed kennen. Ze leren respect opbrengen voor elkaar, wat normen en waarden zijn. Buiten het gezin of school leren ze tijdens het sporten ook aan welke regels ze zich dienen te houden, in hun vrije tijd. De verschillende sportmiddagen en avonden worden steeds beter bezocht. Veel jongeren komen speciaal voor Bizzi Sport naar de Mixx veldjes die verspreid in Schijndel liggen. Ook ouders zijn erg enthousiast, we krijgen veel positieve reacties, wat zich weer vertaalt naar stabielere jongeren die lekker in hun vel zitten.”

Samenwerking en lokale activiteiten
Voor de toekomst zien zowel Willy als Karen graag een samenwerking met de rest van Meierijstad. Binnenkort worden twee extra buurtsportcoaches aangesteld. “De samenwerking met Sint-Oedenrode zit hem ook nu al in de uitvoerende taken,” zegt Willy. “Met Veghel hebben we het dan toch meer over projecten bespreken die Meierijstad-breed worden aangepakt. Elkaar aanvullen en versterken waar kan. Gelukkig krijgen wij vanuit de gemeente heel veel ruimte. Het jongerenwerk heeft er baat bij wanneer het wordt vrijgelaten. Dat we, uiteraard in overleg, ons eigen pad kunnen bewandelen.” 
“Meierijstad-breed is prima, maar ik denk óók dat juist het kleinschalige goed werkt. Lokale activiteiten in de buurt, laagdrempelig, met vaste gezichten. Waar jongeren makkelijk naar toe kunnen komen”, besluit Karen.
Kijk voor meer informatie op: www.bizzi.nl of bezoek de Facebookpagina

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl