Bijzondere straatnamen in Schijndel: Lambertushof

SCHIJNDEL - Meierijstad heeft sinds kort een speciale commissie die adviseert over namen van nieuwe straten en wijken. Genoeg reden om te kijken naar de bijzondere straatnamen die we al hebben in Schijndel. De achtste aflevering gaat over het Lambertushof.

Halverwege de Pompstraat is een knus hofje te vinden dat zo verscholen ligt, dat je er gemakkelijk voorbij kunt fietsen zonder het op te merken. Toen de huizen in de jaren negentig gebouwd werden en bewoners op het punt stonden hun nieuwe woning te betrekken, was er nog even sprake van dat het hof gewoon bij de Pompstraat zou horen.

Op het moment dat de bewoners op het punt stonden hun nieuwe woning te betrekken, vernamen zij dat hun huizen bij de Pompstraat zouden horen en niet bij een straat genoemd naar de voormalige basisschool St. Lambertusschool. De inmiddels overleden Bernadette Moed – van der Greef zou met haar man Hans van hun toenmalige woonplaats Sint-Michelsgestel naar het hof in Schijndel verhuizen en liet het er niet bij zitten. 
Ze klom in de pen en schreef een brief naar het college. “Daar ik een oud-inwoonster ben van Schijndel, vind ik het erg jammer dat de adressering niet naar de oude school vernoemd gaat worden. Aangezien de woonhuizen echter een apart hofje vormen achter de vernoemde appartementen, zou ik het erg op prijs stellen als uw college de bereidwilligheid zou willen vinden, nu het nog kan, om de naam van deze school in ere te houden door het 'hofje' naar onze school te vernoemen, zodat de naam niet geheel verloren zal gaan.”

Lang hoefde Bernadette niet te wachten op een antwoord. Al na twee dagen kwam het antwoord van ambtenaar Jan Elmans, destijds hoofd van de afdeling Landmeten gemeente Schijndel. Hij deelde haar mede dat de gemeenteraad een paar dagen eerder besloten had dat het hofje naar de Lambertusschool vernoemd zou worden.

De St. Lambertusschool was lange tijd een begrip in Schijndel en menig inwoner zal de Rooms-Katholieke basisschool dan ook kennen. De school was van oorsprong alleen voor jongens, maar naar flink wat jaren zaten er ook meisjes in de klas. Na bijna zeventig jaar dienst gedaan te hebben als school, werd het gebouw gesloopt. Een nieuwe school werd geopend aan de Conventstraat, De Heijcant.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl