Verkeersmarkt ‘Veilig de weg op’

SCHIJNDEL - Het straatbeeld is veel veranderd de laatste jaren. Waar voorheen een enkeling overstapte naar een elektrische fiets, zien we dat nu steeds vaker. Jong en oud, iedereen ondervindt voordelen van deze nieuwe manier van fietsen. Een positieve ontwikkeling volgens Eric de Goeij en Ton Kremers van Seniorenraad Meierijstad. “Je blijft in beweging zonder al te veel inspanning, lekker in de buitenlucht”, zeggen ze. “En het is ook nog eens goed voor het milieu. Maar we moeten onszelf wel bewust zijn van de hogere snelheid van de e-bike. Een cursus hierin is zeker geen overbodige luxe.”

Naar schatting hebben wij Nederlanders 22,8 miljoen fietsen in ons bezit, dat is dus meer dan één fiets per inwoner. In 2018 werden in Nederland ruim een miljoen nieuwe fietsen verkocht, veertig procent daarvan zijn e-bikes (bron: Landelijk Fietsplatform). Dit zijn dus meer dan 400.000 elektrische fietsen die zich wekelijks, zo niet dagelijks in het Nederlandse verkeer begeven. De meeste mensen fietsen als ontspanning, om buiten te zijn en in beweging te blijven. De e-bike wordt daarnaast ook veel gebruikt voor woon-werkverkeer.

Bewustwording
De toenemende verkeersdrukte in combinatie met de snelheid van weggebruikers zorgt regelmatig voor onveilige situaties. ‘Wie mag er nu eerst?’ ‘Ik heb toch voorrang!’ en ‘Ik zag hem niet aankomen’, zijn opmerkingen die men vaak hoort. Seniorenraad Meierijstad wil hier verbetering in brengen door een informatieve middag te organiseren voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Eric de Goeij (Voorzitter Commissie Wonen en Veiligheid afdeling Schijndel) zegt: “De bedoeling is om mensen, en dan met name senioren, bewustwording in het verkeer mee te geven. Het is bewezen dat het reactievermogen vermindert naar mate je ouder wordt. Ook de mobiliteit is niet meer wat het geweest is. Denk dan aan over je schouder kijken en bij onverwachte situaties vlot afstappen.” Ton Kremers (Projectleider Verkeersmarkt) vult aan: “Het is de bedoeling dat mensen zich aan het einde van de middag opgeven voor een of meer van de gratis cursussen die hiervoor ontwikkeld zijn. Dat zijn naast de cursus ‘Veilig gebruik van de elektrische fiets’ ook ‘Veilig rijden met de scootmobiel’ en een auto-opfriscursus ‘Veilig de weg op’.”

Informatie
Het belooft een actieve middag te worden met uitleg van een aantal deskundigen over de verschillende cursussen. Het eerste deel, voor de pauze, vindt plaats in de theaterzaal. Na de verwelkoming door Wim van Meijl van Seniorenraad Meierijstad en wethouder Eus Witlox komen een viertal sprekers aan het woord. Wim van Ziel (politie) vertelt over het gedrag van senioren in het verkeer. Bertus van Berkel geeft uitleg over de opfriscursus E-bike en scootmobiel. Ben van de Rijdt licht de Opfriscursus auto toe. Als laatste geeft Marijke van Haver (voorheen werkzaam bij het CBR) informatie over keuringen en het verlengen van het rijbewijs.

De markt op
Na de pauze volgt het ‘marktdeel’. In meerdere zalen staan een tiental kramen opgesteld met informatie over de cursussen, er is een opticien alsmede een audicien aanwezig. Men kan zich oriënteren en aanmelden voor één of meer cursussen. “Vroeger zei ik altijd dat mensen op hun zeventigste hun rijbewijs zouden moeten inleveren”, zegt De Goeij. “Nu ben ik zelf zeventig en heb ik mijn standpunt herzien. Zolang je jezelf maar blijft ontwikkelen en bekwamen in het verkeer dan ben je goed bezig.”

Aanmelden
De Verkeersmarkt is op donderdag 21 maart in ’t Spectrum en duurt van 14.00 tot 17.00 uur. Men kan zich aanmelden bij Ton Kremers e-mail: ton.kremers@hetnet.nl telefoon: 06-20397787. Wacht niet te lang, alleen de eerste 240 aanmeldingen zijn verzekerd van een plaats. Zowel de Verkeersmarkt als deelname aan de cursussen is gratis.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl