Biezenloop niet droog te krijgen

MEIERIJSTAD - Ondanks een droge zomer bleef het grondwaterpeil van de Biezenloop nog redelijk stabiel. Piet van Kaathoven (82), onder meer ex-hoofd afdeling waterhuishouding van het waterschap van de Aa, praat over het verhaal van de Biezenloop.

“De wateraanvoer zat ook in de zomer nog steeds op het hoogste niveau. De kunst is om neerslag zo langzaam mogelijk af te voeren van een plek om het grondwaterniveau hoog te houden. Dat gebeurt met stuwen. Zo worden de ideeën van Piet nog steeds uitgevoerd”, vertelt Ernest de Groot, lijsttrekker van waterschap partij Water Natuurlijk, vol lof. Van Kaathoven staat zelf als twintigste op hun kieslijst. 
Schijndel ligt in twee waterschappen, die van de Dommel en Aa & Maas. Ook de natte bossen zijn uniek aan Schijndel. Waterschappen houden zich tegenwoordig bezig met schoon, natuurlijk, recreatief, ruimtelijk, veilig, water en hoe je water aan- en afvoert. Tijdens de periode van Van Kaathoven was dat er nog niet. “Toen waren ze allang blij dat ze van het water af konden”, lacht hij.

Geschiedenis en heden
De aanleiding voor de aanleg van de Biezenloop was om de wateroverlast te beperken. In de jaren zeventig was er veel ophef over dat de Veghelse Marsfabriek veel koelwater loosde in de Zuid-Willemsvaart. Koelwater is zuurstofloos en niet te drinken, daarom moet het belucht worden. Ook daalde het grondwater in Veghel door grondwateronttrekkingen. Na geklaag van boeren werd besloten dat er minder belucht koelwater gedumpt zou worden en dat dat in de Biezenloop gebeurde. De Biezenloop werd later in de jaren zeventig doorgetrokken van de huidige grens tussen Lieshout en Meierijstad bovenstrooms naar de Zuid-Willemsvaart. “Daar kan nu zo nodig 350 liter per seconde ingelaten worden, dit is 30.000 kubieke meter per dag.”
“De laatste jaren zijn er meer stuwen in de Biezenloop gekomen”, aldus Van Kaathoven. Hij vertelt terwijl hij langs de beek loopt dat overstromingen niet meer erg zijn. Wel is het volgens hem nieuw dat het riet maar aan een kant gemaaid wordt, dat riet is namelijk belangrijk voor de natuur.

Waterdieren
In de Biezenloop nestelen sinds enkele jaren een paar ijsvogels, veilig afgesloten in het IJsvogelwandje. “Voor hen is een goed waterpeil minstens even belangrijk. Tientallen jonge ijsvogeltjes zijn daar geboren”, aldus Van Kaathoven. 
De waterschapsverkiezingen zijn in aantocht, Piet van Kaathoven is sinds zijn pensioen niet meer zo nauw betrokken bij het waterschap. Voor hem telt nu nog maar één ding echt. “Dat de waterschaplasten voor de burgers niet te hard stijgen.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl