Presentatie van eerste deel 'Brabants Dorpsleven' (Bernard van Dam)

VEGHEL/EERDE - Met trots presenteert Stichting Bernard van Dam (1881-1958) op Paaszondag 21 april het eerste deel van het oeuvre van de bekende Brabantse schrijver, tekenaar en journalist Bernard van Dam. Het werk van Bernard van Dam komt in z’n geheel digitaal beschikbaar via een nieuwe website: www.bernardvandam.com. Het eerste boekdeel heeft als thema ’Landbouw’ en is via die website ook in boekvorm te bestellen (print on demand).

Een eerste exemplaar daarvan wordt bij de presentatie in de RK St. Antonius Abtkerk Esdonkstraat 2 in Veghel, uitgereikt aan de heer Ad Latijnhouwers, oud-voorzitter van de voormalige Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB). 
Gedurende zijn leven heeft Bernard van Dam vele artikelen gepubliceerd over Brabantse volkskunde. Hij illustreerde die artikelen vaak met eigen tekeningen. Bernards werk werd onder andere gepubliceerd in tijdschriften zoals de R.K. Boeren- en Tuindersstand, Journalia, Avicultura, St. Ambrosius, St. Jansklokken en Brabants Heem. De gedetailleerde manier waarop Bernard het Brabantse plattelandsleven, ambachten en gebruiken beschreef en wist te vatten in zijn illustraties is uniek en geeft de lezer ook vandaag de dag een gedetailleerd beeld van Brabant tussen 1928 en 1958.

In september 2018 was er in de kerk van Eerde een succesvolle, drukbezochte tentoon-stelling van het werk van Bernard van Dam. Voor Gerard Rooijakkers en de familie Van Dam was dit mede aanleiding om het volledige oeuvre van hem te verzamelen, te categoriseren naar acht themadelen en die delen van een cultuurhistorische toelichting te voorzien. Het eerste themadeel ‘landbouw’ behandelt onder meer het boerenhuis, de boerenstand en de arbeids-verhoudingen op het platteland.
21 April is de geboortedag van Bernard van Dam (in 1881) en daarom een uitgesproken moment om het eerste deel van het omvangrijke digitale boek te publiceren. Het programma begint om 15.00 uur. Na een lezing van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers en een presentatie van de nieuwe website door achterkleinkind Martijn van Dam wordt het eerste exemplaar in boekvorm aangeboden aan de heer Ad Latijnhouwers. Iedere belangstellende is van harte welkom om er bij te zijn. Dit jaar volgen op andere locaties in Brabant nog 3 publicatiemomenten van de overige boekdelen: in juni, september en november.

Over Stichting Bernard van Dam (1881-1958) 
Stichting Bernard van Dam is in 2018 opgericht door vijf van zijn kleinkinderen. De stichting heeft als doel het in stand houden en ontsluiten van de culturele nalatenschap van Bernard van Dam. Meer informatie vindt u op www.bernardvandam.com.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl