Sikko en zijn Wensleydale Longwool schapen

Sikko Oegema is hobbymatig schapenhouder. Hij heeft ongeveer twintig schapen in verschillende rassen. Het Wensleydale Longwool ras springt er voor hem het meeste uit. Een bijzonder ras met heel typerende wol. “Ik herken de lange gekrulde wol van mijn schapen uit duizenden”, zegt Oegema.

De vijfenvijftigjarige Sikko is geboren in Dalfsen (Overijssel) en verhuisde voor de liefde naar Brabant, naar Den Bosch. “Ik ben de zoon van een melkveehouder”, begint hij. “Mijn broer heeft het bedrijf van mijn ouders overgenomen en boert nog steeds. Het is dus niet vreemd dat ik niet kon aarden in de stad. Ik miste de ruimte en het uitzicht over de velden. In 1995 vonden we in Schijndel een woning met aan de achterkant weilanden, dat paste stukken beter bij me. Al vrij snel ben ik hier schapen gaan houden, en gaan handelen in wol.”

Prachtige lange krullen
Bij een nationale dierenshow zag Sikko het Wensleydale Longwool schapenras voor het eerst. “Ik werd op slag verliefd op dit ras”, gaat hij verder. “Wat een geweldige beesten en wat een prachtige vacht. Met die lange krullen en mooie structuur een hele bijzondere en mooie wol. Mijn eerste wol verkocht ik aan Claude Jongstra, een van ’s werelds grootste wolviltsters. Dat was de aanleiding dat ik me meer ben gaan verdiepen in de wolhandel.”

De mooie eerste vacht 
De eerste vacht van een schaap is de mooiste, deze groeit vanaf dat het lammetje is geboren (in het voorjaar) tot juni van het jaar daarop. “De vacht heeft dan ruim een jaar gegroeid en is extra lang, mooi en waardevol”, vervolgt hij. “Dat is eenmalig, dat die vacht vijftien maanden groeit. Schapen worden elk jaar, meestal in maart geschoren. Je zou het scheren wel kunnen uitstellen maar dat mag je de dieren niet aandoen vind ik. Het is belangrijk om de schapen goed te verzorgen, goede voeding aanbieden en ervoor zorgen dat ze schoon zijn. Aan de wol kun je heel goed aflezen wat de conditie van het schaap is. Wanneer het bijvoorbeeld slechte voeding krijgt of stress ondervindt doordat er een hond tussen de schapen loopt, dan komen er zwakke plekken in de wol. Een streng wol breekt dan altijd op het zelfde punt.”

Doe-het-zelf bevallingen
In tegenstelling tot koeien lopen schapen (bijna) het hele jaar door buiten. “Ze zijn goed beschermd tegen de kou met hun dikke wollen vacht”, zegt Sikko. “Na het scheren blijven ze ongeveer zes weken binnen, daarna is de vacht weer voldoende aangegroeid en kunnen ze de kou weer trotseren. Ook in de lammertijd blijven ze meestal binnen. Sommige schapenhouders hebben gebroken nachten in de lammertijd, ze moeten dan regelmatig uit hun bed om bij de dieren te gaan kijken. Daar heb ik over nagedacht, het Wensleydale Longwool ras lammert makkelijk, daar hebben ze hoegenaamd nooit assistentie bij nodig.”

Ultieme ontspanning
Het blijft liefhebberij voor Sikko, dat handelen in wol. “Ik zal het nooit verruilen voor mijn werk, dan is het geen hobby meer en wordt de druk te hoog. Ik heb een drukke baan als milieuadviseur, verder ben ik politiek ook heel actief. Veel stress dus! Wanneer ik dan thuis kom en aan de slag ga met mijn schapen en de wol dan glijdt die stress en vermoeidheid van me af. Dan ben ik het meest ontspannen.”

Voor meer informatie: kijk op www.deweidonk.nl  

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl