Bijzondere straatnamen in Schijndel: Tiboschlaan

SCHIJNDEL - Meierijstad heeft een speciale commissie die adviseert over namen van nieuwe straten en wijken. Genoeg reden om te kijken naar de bijzondere straatnamen die we al hebben in Schijndel. De twaalfde aflevering gaat over de Tiboschlaan.

In de buurt bij het eerder al besproken Veronicapark ligt de Tiboschlaan. Een keurige straat in het midden van de wijk de Grevekeur. De straat ligt ook op vijf minuten lopen van de Aloysiusstraat, vernoemd naar de school waar Hermanus Josephus Tibosch zoveel mee te maken had.

De heer Tibosch werd aan het begin van de twintigste eeuw in Berlicum geboren, maar verdiende zijn sporen in Schijndel en wijdde zijn leven aan het onderwijs. Noem zijn naam in het bijzijn van iemand die bij hem op school zat en diegene vertelt je een hoop anekdotes over de basisschooldirecteur. Onder leiding van Tibosch werd in 1929 de lagere jongensschool aan de Boschweg opgericht. Toen hij in 1963 op 62-jarige leeftijd in Rosmalen overleed, schreef wethouder Hovenier over hem de volgende woorden. “De Heer Tibosch heeft door zijn rijk gevulde leven, waarvan de arbeid steeds in het teken stond van de medemens en de dienstbaarheid aan de gemeenschap velen, aan zich verplicht.”

Vele Schijndelaren weten dat Tibosch niet enkel in het onderwijs actief was. Na de bevrijding gaf hij leiding aan het Oranje Comité en was hij actief bij voetbalvereniging Avanti. “Wij zullen de kritische raad, het vurig enthousiasme en het leidinggevende talent van deze rechtschapen persoon voor altijd node missen”, schreef het Oranje Comité. Van Oss volgde Tibosch op als schoolhoofd. Hij schreef destijds in het Schijndels Weekblad. “In het buiten talloze andere verenigingen gaf hij moed en kracht aan de zwakken, troost en bemoediging aan de lijden van hulpbehoevenden, was hij blij met de blijden en vriend van allen met wie hij te maken kreeg.”

 

 

 


.”

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl