Levenskunstenaar Pauline de L’Or

SCHIJNDEL - Holistisch Expressionist is ze, de eenenvijftigjarige Pauline de L ‘Or. Dit betekent dat ze expressie geeft aan haar leven door middel van de schone kunsten. Allerlei vormen van podiumkunsten maar ook schilderen, beeldhouwen, fotograferen en schrijven.

“Je kunt het ook wel levenskunstenaar noemen”, steekt de enthousiaste Pauline van wal. “Ik maak steeds een keuze wat bij me past, waarmee ik op dat moment expressie wil en kan geven. Een jaar terug heb ik op het podium gestaan met een solovoorstelling. Ik bevond me vijftig jaar op deze planeet en keek terug op mijn leven. Een herkenbare voorstelling voor toeschouwers met een lach en een traan. Nu ben ik mijn tweede voorstelling aan het schrijven. Wanneer deze klaar is weet ik nog niet, inspiratie is er in ieder geval genoeg. De kunst is om naar het verleden te kijken, in het heden te scheppen met een blik op de toekomst. Het gaat over de tijd die je hebt in het leven en hoe je daarmee omgaat. Ik sta elke dag op met de gedachte ‘deze dag heb ik weer gekregen. Ik ben me er heel goed van bewust dat we niet zoveel tijd hebben.”

Laatbloeier
Pauline is geboren en getogen in Den Bosch, drieënhalf jaar geleden verhuisde ze voor de liefde naar Schijndel. “En ik wil hier nooit meer weg", beweert ze. "Dat dorpse leven bevalt me uitstekend. Ik kwam voor de tweede keer bij de kapper en die vroeg al hoe het met mijn kinderen was, dat is toch geweldig. Ik vind ook dat Schijndel trots kan zijn op zijn inwoners, en dan met name de vrouwen. Dat zijn altijd zo’n werkers geweest, niet zeuren maar aanpakken.” Als kind wilde Pauline altijd al kunstenares worden. “Daar was mijn vader het niet mee eens, ik moest een écht vak leren volgens hem. Uiteindelijk ben ik de verpleging in gegaan en heb jaren in het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch gewerkt. Pas later ben ik gaan doen wat ik altijd al wilde en heb ik de kunstacademie gedaan.”

Door het zure heen
Inmiddels is Pauline kwaliteitsmanager bij een opleidingsinstituut voor levenskunsten, in haar werk houdt ze zich bezig met kwaliteit in alle lagen. “Daarnaast doe ik nu waar mijn hart ligt, ik maak kunst. Ik leef volgens de Maya kalender waarin het belangrijkste doel is het volgen van je hart. Dat spreekt me enorm aan, het naleven van je dromen. Ik leef een heel ander leven dan mijn ouders bijvoorbeeld. Na een huwelijk van vijfentwintig jaar ben ik gescheiden, iets wat vroeger niet zo vaak voorkwam. Natuurlijk was dat een verdrietige tijd, voor mijn kinderen, hun vader maar zeker ook voor mezelf. Toch denk ik dat dat goed is geweest, iedereen heeft zijn weg hierin gevonden en stapt weer een nieuwe levensfase in. Soms moet je door het zure heen om daarna het geluksgevoel beter te kunnen waarderen. Die kinderen zijn nu drie volwassen vrouwen die heel goed weten wat ze willen. Ik ben hen daarin ook voorgegaan.”

Salon de L ‘Or
“De combinatie van mijn werk bij het opleidingsinstituut en mijn passie in de kunst maakt mijn leven afwisselend”, gaat ze verder. “Als kunstenaar moet je stevig in je schoenen staan, het geeft rust om te weten dat ik een inkomen heb om de vaste lasten van te betalen.” Met Salon de L ‘Or gaat Pauline ‘on tour’. “Ik wil mensen een podium bieden om hun passie en talent in het licht te zetten. Meer terug naar de salonlezingen van vroeger. Mensen weten me wel te vinden, dingen vallen vaak vanzelf in elkaar. Het bevrijdingsfestival Fier op Vrijheid is daar een mooi voorbeeld van, een initiatief dat door iedereen wordt gedragen.”
Voor meer informatie: kijk op http://www.salon-de-l-or.nl 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl