Loopt u ook mee?

SCHIJNDEL - Een Schijndelse familie voert al enkele jaren strijd tegen de zeldzame en levensbedreigende ziekte Pulmonale Hypertensie. Om geld voor onderzoek bij elkaar te krijgen organiseren zij verschillende evenementen in en om Schijndel. Met als ‘grande finale’ een vierentwintiguursloop op 1 en 2 juni 2019.

Wat is Pulmonale Hypertensie?
Doordat aan de binnenkant van de longslagaders woekeringen komen welke de bloedvaten vernauwen, krijgt het hart te weinig zuurstof. Daardoor kan het hart niet genoeg zuurstofrijk bloed rondpompen naar de belangrijke organen.

Symptomen en vaststellen van de diagnose
De gevolgen hiervan zijn onder meer benauwdheid en kortademigheid wat grote impact heeft op het dagelijks leven. Even een boodschap doen, de trap oplopen, wandelen, fietsen, dansen en sporten zijn niet meer vanzelfsprekend.
Het vaststellen van de diagnose is lastig, omdat men bij bovengenoemde verschijnselen eerder denkt aan andere meer voorkomende long/hart ziekten. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter de vooruitzichten en behandeling. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Pulmonale Hypertensie (PH) is nog niet te genezen, maar er zijn al wel medicijnen die de ziekte vertragen en de kwaliteit van leven enigszins verhogen.

Actie voeren en evenementen
Op 1 en 2 juni organiseert de stichting ‘Heb Hart voor Longen’ een groots evenement om aandacht te vragen voor PH, ‘Vierentwintig uur lopen voor lucht’. Voorafgaand aan dit evenement zijn al veel activiteiten georganiseerd zoals: De verkoop van duizenden worstenbroodjes en paaslekkernijen, een gezellige en drukbezette pubquiz. Sponsorlopen tijdens de Koningsspelen op drie Schijndelse basisscholen en meer. 
Vrijdag 17 Mei wordt een golfwedstrijd inclusief lunch en diner georganiseerd bij Golf & Country Course de Schoot in Sint-Oedenrode.

Bij de Vresselse Hut in Sint-Oedenrode zijn de volgende activiteiten:
Zaterdag 18 Mei kunt u hier deelnemen aan een aspergediner met gastoptredens van Dries van der Heijden, 3de bij het Ouderen Songfestival 2018, Hans Verbaarschot, stand up comedy en Chris van Heesch voor de muzikale omlijsting. Ook worden een tiental mooie kavels geveild. 
Ook is hier maandag 20 mei een Voute Bingo, met hele leuke en fantastisch goed foute prijzen. Voor zowel dames als heren. Wederom met live muziek.

En dan als afsluiting 1 en 2 juni, 24 uur gezelligheid met wandelen, hardlopen, een gratis kidsrun kraampjes, entertainment, dj’s, live muziek van verschillende bandjes, muziekskes, drumfanfare en een bekende Schijndelse cabaretière. Deelnemen kan individueel of met een groep.
Vanaf 15.30 uur is iedereen van harte welkom op de Wielerbaan aan de Leemputtenweg te Schijndel, voor een hapje drankje, gezelligheid of sportieve activiteit.
Mocht Ajax in de finale komen, dan zorgt de organisatie voor een groot scherm, zodat u ook hiervan niets hoeft te missen.
Aanmelden voor een of meerdere evenementen kan via de website van de stichting: www.hebhartvoorlongenmeierijstad.nl of bel naar Christ van Heeswijk: 06-11510821.

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl