Bijen in de maanden april - mei 2019

SCHIJNDEL - Het zeer wisselvallige weer in april heeft een aantal zeer goede dagen voor de bijen gekend. De bijenvolken hebben hun voorraad honing en stuifmeel aanzienlijk vergroot. Hierdoor zijn de bijenvolken sterk gegroeid. Eind april en begin mei zijn erg koud. Zo koud zelfs dat de bijen niet buiten komen. Dit is desastreus voor de bijen. Ze kunnen geen vers voedsel halen en het voedsel wat aan de planten beschikbaar is gaat helemaal verloren. De kasten zitten vol met huisbijen en vliegbijen. Ze moeten hun voedsel voorraad aanspreken en die slinkt snel. Honing alleen is onvoldoende voor de jonge bijen, die hebben in hun eerste dagen vooral vers stuifmeel nodig om sterk te kunnen worden. Als de jonge bijen onvoldoende uitgroeien kunnen ze straks minder goed functioneren als haalbij. De imker moet met lede ogen toezien en kan niks voor de bijen betekenen en vooral niet in de kast kijken hoe groot/klein de voedselvoorraad is. Open maken van de kast betekent dat het klimaat in de kast wordt verstoord en dat kost weer veel energie dus voedsel.

Propolis
Als de kasten goed sluiten zit er geen tocht in en als dat wel is dan hebben de bijen de kieren en gaatjes gedicht met propolis. Verse propolis is een kleverige, geelbruine of roodachtige harsachtige stof. Propolis heeft een karakteristieke geur van populier, berk, kastanje en ander bomen met kleverige knoppen. Het is een ingewikkeld mengsel van meer dan 300 verschillende natuurlijke stoffen. Tot 1970 was er niet zo veel bekend over propolis. In menselijke termen is propolis het medicijnkastje van de bijen. In een bijenkast, met de afmetingen van 45x45x46 centimeter huizen bij een temperatuur van 35 graden Celsius in mei, juni en juli 30 tot 40.000 bijen. Dit is een ideale omgeving om ziekten te ontwikkelen. Echter de propolis zorgt er voor dat de bijen gezond blijven mede door de hoge mate van hygiëne die bijen zelf hebben. Door het groot aantal verschillende stoffen is propolis inzetbaar tegen allerlei ziekten. In onze westerse cultuur is dat helaas weinig of niet bekend. In de oosterse cultuur wordt door mensen erg veel gebruik gemaakt van de kwaliteiten van propolis. 
De antibacteriële werking van propolis is in tientallen wetenschappelijke onderzoekingen en publicaties overtuigend aangetoond. Een groot aantal bacteriesoorten blijkt gevoelig tot zeer gevoelig te zijn voor propolis. Uit alle onderzoeken is ook gebleken dat er geen resistente is tegen propolis. Wilt u meer lezen over propolis dan is het boekje 'De geneeskracht van Propolis' van Wiebe Braam een aanrader.

BIJzonder
Eens te meer blijkt dat de natuur (in dit geval de honingbij) heel bijzonder is en dat wij mensen met meer respect met dat wonder moeten omgaan. Een deel van dat natuurwonder zijn wij zelf.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl