Wandeling De Prekers

SCHIJNDEL - Natuurwerkgroep Liempde organiseert zondag 26 mei een wandeling door natuurgebied De Prekers in Schijndel. Fia Fiers van Natuurgroep Eerdse Bergen is uw gids.

De Prekers vormt een van de meest oorspronkelijke delen van het bosgebied dat nu bekend is als het Wijboschbroek. De naam verwijst naar de Middeleeuwse eigenaren van het gebied, de Dominicanen ofwel de Orde van de Predikheren, die al in de 13de eeuw een klooster bezat in Den Bosch. Wie goed om zich heen kijkt in de Prekers, ziet dat het hier gaat om een bosgebied dat al
lang geleden geexploiteerd werd. De populierenbossen, zo typerend voor het Wijboschbroek, zijn van recenter datum en herinneren aan de bijna verdwenen klompenindustrie.

Tijdens deze wandeling gaat de aandacht vooral uit naar de flora van het gebied. Het Wijboschbroek staat bekend om de vele Slanke Sleutelbloemen, de ambassadeursoort van de Biodiversiteitsacties van Schijndel, en de Bosanemoon. Ook uiterst zeldzame soorten zoals de Eenbes en Zwartblauwe Rapunzel komen hier voor.
Fia Fiers van Natuurgroep Eerdse Bergen staat er om bekend dat zij oog heeft heeft voor het kleine in de natuur. Boomknoppen, bosplanten en vlinders, ze komen allemaal aan bod bij haar.

Om ongeveer 9.15 uur start de excursie bij de Schaapskooi, die ruim 2 uur zal duren. Stevig schoeisel of laarzen is aan te raden en eventueel een insectenwerend middel.
Iedereen is welkom; aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl