Bijzondere straatnamen in Schijndel: Pesserslaan

SCHIJNDEL - Meierijstad heeft een speciale commissie die adviseert over namen van nieuwe straten en wijken. Genoeg reden om te kijken naar de bijzondere straatnamen die we al hebben in Schijndel. De vijftiende aflevering gaat over de Pesserslaan.

In de wijk de Bonkelaar, op enkele minuten lopen van de Boschwegse Kerk, ligt de Pesserslaan. Niet geheel toevallig want de straat is is vernoemd naar de bouwpastoor van de parochie Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans. Adrianus Josephus Pessers werd in 1891 in Tilburg geboren, werd op zijn 25ste priester gewijd en was kapelaan in Drunen en ‘s-Hertogenbosch voor hij in Schijndel terecht kwam.

De kerk op de Boschweg werd opgericht toen in de jaren twintig van de vorige eeuw bleek dat de Servatiuskerk te klein werd. Monseigneur Diepen vroeg Pessers de nieuwe kerk te bouwen.
Dit vertelde de pastoor aan het Schijndels Weekblad toen de parochie haar 25 jarige bestaan vierde. Na de viering van het zilveren jubileum werd de kerk uitgebreid en de bekende toren gebouwd.

Prachtige parochie 
Toen Pessers na 37 jaar afscheid nam van de parochie en met emiraat ging, werd uitgebreid stilgestaan bij zijn tijd als pastoor. Het Schijndels Weekblad beschreef destijds hoe Schijndelaren hem in een vol parochiehuis bedankten. “Het gemeentebestuur van Schijndel is u grote dank verschuldigd voor uw onvermoeibaar streven om als bouwpastoor zulk een prachtige parochie te stichten en op te bouwen”, zei burgemeester Van Tuijl. Uit de waardering die anderen uitspraken, blijkt hoe maatschappelijk betrokken de pastoor was. Zowel vrijwilligers van voetbalclub Avanti als de St. Vincentius betuigden dank. De pastoor zelf zei de Boschweg nooit meer te zullen vergeten. “Op de Boschweg heerst een hechte band tussen de mensen, die door geen enkele gebeurtenis vertroebeld kan worden.”

Pastoor Pessers overleed op 20 juli 1971 in Tilburg en werd begraven in Schijndel, naast de door hem opgerichte kerk.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl