Mantelzorgers aan het ‘werk’ voor zichzelf

SCHIJNDEL - Even ontspannen bezig zijn, met iets anders dan de gewone dagelijkse zaken. Dat kon tijdens het workshopfestival, een dag met een grote keuze aan leuke bezigheden en workshops, aangeboden aan alle mantelzorgers door Welzijn de Meierij en gemeente Meierijstad. Op 31 augustus volgt er nog een workshopfestival voor mantelzorgers.

Monique Wolters van Welzijn de Meierij: “Iedereen die op een of andere manier zorg verleent aan een naaste kon aansluiten, mits diegene als mantelzorger staat ingeschreven bij Welzijn de Meierij. We hadden meerdere workshops om uit te kiezen, er zijn er uiteindelijk vier doorgegaan. Bij het houtbewerken en koken waren een paar mannen aanwezig maar het zijn toch meestal de vrouwen die zich inzetten als mantelzorger.”

Verdelen over de week
Tijdens de workshop bloemschikken in ’t Spectrum waren een aantal vrouwen druk in de weer om een mooi stukje af te leveren. Jolanda is mantelzorger voor haar moeder. “Ik ben enig kind wat betekent dat ik de zorgen niet kan delen. Maar ik verdeel het wel over de week, omdat ik dagelijks even bij haar langs ga heb ik ook nog tijd om leuke dingen met mijn moeder te ondernemen. Het zijn vaak de extra dingen waarmee ik bijspring, de huishoudelijke hulp heeft geen tijd om de ramen te lappen of de stoep te vegen. Dat deze dag wordt georganiseerd vind ik heel leuk, een beetje buurten met elkaar en tussendoor iets leuks maken. Ik maak het bloemstukje denk ik voor mijn moeder…of misschien tóch voor mezelf?”

Blij met het kleine 
Erna zorgt zowel voor haar moeder als voor haar gehandicapte zus. “Ik heb jaren de was gedaan voor mijn moeder, nu hebben we dat uit handen gegeven en gaat dit via het verzorgingshuis waar ze woont. Verder help ik mijn moeder met de extra verzorgende dingen zoals haren doen en nagels knippen. Voor wie ik het bloemstukje maak weet ik nog niet, misschien wel voor mijn moeder. Ik maak haar daar sowieso heel blij mee, ze is gelukkig een tevreden mens en blij met kleine dingen.”

Mantelzorgen buiten de familie
Thea heeft voorheen voor haar ouders gezorgd, nu die er niet meer zijn is ze via Welzijn de Meierij gekoppeld aan twee andere mensen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. “Ik doe de boodschappen en ga een keer met hun wandelen. Deze mensen hebben ook kinderen die in hun vrije tijd doen wat ze kunnen. Ik ben er voor de extra dingen. Ik denk dat ik het bloemstukje aan mijn dochter geef.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl