Brandweer zoekt nieuwe Superheroes

SCHIJNDEL - Ze staan erom bekend, de brandweerlieden die alles uit hun handen laten vallen en ‘gaan als de brandweer’ naar brand of ongeval. Hoe ervaren zij dat? Kan dat zomaar te allen tijde? Werken ze allemaal in de buurt van de kazerne? Drie Schijndelse Superheroes vertellen hoe ze hun werk combineren met de vrijwillige brandweer. 

Angelo van de Zanden (34)
Angelo is sinds negen jaar lid van de vrijwillige brandweer. Hij werkt bij een bedrijf in Schijndel. “De reden dat ik bij de vrijwillige brandweer ben gegaan is dat ik graag iets wilde doen voor de maatschappij. Ik werk altijd overdag maar de meeste uitrukken zijn toch wel in de avonduren of in het weekend. Het komt gemiddeld een keer per maand voor dat ik daadwerkelijk tijdens werktijd moet uitrukken. Dan laat ik alles vallen en ben meteen weg. Van mijn werkgever krijg ik daarvoor alle gelegenheid, mits ik op de zaak ben. Soms ben ik bij klanten aan het werk en dan is het niet altijd mogelijk om weg te gaan. Het is voor mij altijd een jongensdroom geweest, zoals voor zoveel kleine jongetjes. Een brand blussen is mooi maar een vuurtje stoken zeker ook, dat zit er echt wel een beetje in. Ik ben geboren en getogen in Eindhoven en voor de liefde naar Schijndel verhuisd. Ik kende hier niet veel mensen en heb me al vrij snel gemeld bij de brandweer. Mijn functie is behalve brandweerman ook pompbediende/chauffeur. Naast de oefeningen en uitrukken bij de brandweer heb ik verder geen sport of hobby, die oefeningen beschouw ik min of meer als mijn sport. Inmiddels heb ik samen met mijn vrouw twee dochters van negen en zeven. Bij de brandweer worden ook voor hen leuke dingen georganiseerd waardoor we een hechte club zijn met zijn allen.”

Angelique Hijweege (42)
Angelique is nog maar pas bij de brandweer, vanaf februari 2019. Ze werkt bij de provincie Noord-Brabant, een paar dagen per week vanaf thuis. “Als ik thuis werk en een oproep krijg dan klap ik mijn laptop dicht en kan ik meteen gaan. Ik haal die uren naderhand gewoon in, geen probleem. Ik ben momenteel de enige vrouw in het korps. Vrouwen krijgen zeker geen voorkeursbehandeling, iedereen is gelijk en krijgt dezelfde opleiding. We doen allemaal hetzelfde werk, misschien dat een vrouw makkelijker het gesprek aan kan gaan met slachtoffers. Voor sommige mensen voelt het wat toegankelijker denk ik. Ik heb nog geen echt heftige dingen meegemaakt maar ben wel klaar om uit te rukken. Ik zit nu midden in de opleiding, ik vind het leuk en leerzaam. Ik heb dit van jongs af aan gewild, was nooit een echt meisje-meisje. Met een moeder die in de gevangenis werkte ben ik opgevoed met zogenaamde risicoberoepen. Nu ben ik tweeënveertig, mijn kinderen zijn bijna volwassen, het was voor mij ‘nu of nooit’. Op uitnodiging van de postcommandant heb ik gesolliciteerd. Ik was te laat bij het gesprek omdat ik onderweg nog had geholpen bij een verkeersongeval. Als ze me daarop hadden afgewezen had ik er niet eens meer aan willen beginnen, maar dat was gelukkig niet het geval.”

Fabrice van de Ven (30)
Fabrice is vanaf 2010 bij de vrijwillige brandweer Schijndel. Hij werkt als onderhoudsmonteur op Schiphol. “Wanneer ik aan het werk ben kan ik uiteraard niet binnen zes minuten op de kazerne zijn. Maar omdat ik onregelmatige diensten draai ben ik vaak overdag wel in de buurt, wanneer anderen weer minder beschikbaar zijn. Toen ik solliciteerde werkte ik overigens wel in Schijndel. Ik zie het als een uitdaging om mensen te helpen. Mijn ouders werken allebei in de zorg, wellicht heeft het daar wat mee te maken. De grote brand bij de Boerenbond (juni 2010) heb ik gemist maar vanaf die tijd ben ik erbij. Tegenwoordig worden we vaak opgeroepen om te helpen bij verkeersongevallen, vaak op 60-kilometer wegen. Nu aan het begin van de zomer komen er ook weer meer buitenbranden, bijvoorbeeld tijdens het barbecueën. Ik denk ook dat er ergens een pyromaan in me schuilt, laat mij die barbecue maar aansteken of de kachel. Ik gun het niemand, brand in zijn huis. Maar iedere brandweerman vind het leuk om zo nu en dan eens een flinke brand te blussen.”

Wil je ook Superhero worden? Bij de vrijwillige brandweer kunnen ze altijd gemotiveerde mensen gebruiken. Kijk op: www.brandweer.nl/brabant-noord. Neem contact op met Willem van Cuijk: e-mail w.vancuijk@brwbn.nl telefoonnummer 06-11886935 of kom langs op de open dag op zaterdag 22 juni.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl