De geschiedenis van de pomp

SCHIJNDEL - In augustus wordt de vijfde editie van ‘De Loop naar de Pomp’ gehouden in het centrum van Schijndel. Omdat de locatie van de pomp niet geschikt is om de hardloopwedstrijd te laten starten en finishen is gekozen voor wat meer ruimte, op de hoek Hoofdstraat/Kloosterstraat.

In 1734 verscheen de dorpspomp in het Schijndelse centrum. Op de hoek van de Pompstraat en de Hoogstraat (nu Hoofdstraat). Bij de oude linde, tegenover herberg De Wildeman. Dorpelingen kwamen hier hun water halen en de pomp gold als ontmoetingsplek waar de dorpsroddels werden uitgewisseld. Maar aan de pomp werden ook officiële gebeurtenissen afgeleid. De pomp was bijvoorbeeld het uitgangspunt (ijkpunt) bij het verdelen van de jachtgebieden. Hens van Schie van de heemkundekring heeft veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de pomp. “De nachtwaker die Schijndel eeuwen geleden had, begon zijn ronde altijd op een vast tijdstip bij de pomp”, vertelt hij. Van Schie heeft nog een leuke anekdote over de aanbesteding van de pomp weten te achterhalen: “Op 14 november 1733 waren de schepenen bijeen om te vergaderen over een aanbesteding van een dorpspomp. Toen het moment daar was om mensen bij elkaar te roepen om de voorwaarden rondom deze aanbesteding voor te lezen, weigerde de bode dit te doen. Daarvoor zou hij het klokje moeten luiden en dat stond niet in zijn taakomschrijving. Dat weigerde hij dus. De aanbesteding is vervolgens zonder klokkengelui tóch doorgegaan, heel bijzonder.”

Zwaar beschadigd in de oorlog
Op deze locatie heeft de pomp gestaan tot ongeveer 1944-1945, ruim tweehonderd jaar dus. Vanwege bombardementen is de pomp zwaar beschadigd geraakt in de oorlog en heeft er lange tijd geen pomp gestaan.

Terug op zijn vertrouwde plek
Pas veel later, eind jaren ’90 kwam de pomp terug in het Schijndelse straatbeeld. Tot 2012 heeft hij gestaan op de hoek van de Markt, waar nu IJscafé Schijndel zit. Met de komst van de Glazen Boerderij en daarna de herinrichting van de Hoofdstraat kwam de locatie weer ter sprake. De voormalige gemeente Schijndel had het plan om de pomp te plaatsen op de hoek Hoofdstraat/Pompstraat bij Vousten Mode/Zeeman voor de deur. “Daar dat niet de echte historische locatie was vonden wij van de heemkundekring dat niet passend”, aldus Van Schie: “Iedereen was het erover eens dat de pomp terug moest komen in het centrum van Schijndel. De locatie vonden wij als heemkundekring erg voor de hand liggend. De pomp was er eerder dan de Pompstraat, die naar de pomp is vernoemd.”
Sinds de reconstructie van de Hoofdstraat (oplevering september 2015) staat de pomp weer terug op de originele plek. Door het jaar heen geeft de pomp drinkwater. Op carnavalszaterdag komt er voor de gelegenheid bier uit.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl