ZLM tour passeert Schijndel

SCHIJNDEL - De laatste etappe van de vijfdaagse ZLM tour ging van de High tech campus in Eindhoven naar Tilburg. De route liep via de Schijndelse Kloosterstraat, Schootsestraat en Oetelaarsestraat. Een verslag van langs de weg:

Om precies te zijn aan de Bodem van Elde. Op de T-splitsing zat daar Bart van Schaijk een half uur voor aanvang het profpeloton op te wachten. Hij wist te vertellen dat Mike Teunissen van team Jumbo-Visma de leiding in het algemeen klassement had. “Hij draagt de leiderstrui zo stevig dat hij vandaag alleen maar zonder kleerscheuren de koers moet uitrijden. Daarmee is dit een nagenoeg perfecte ZLM tour van zijn ploeg.” De vorige vier etappes schreven zij op hun naam met ritzeges van Jos van Emden, Amund Grøndahl Janssen en twee keer bleek Dylan Groenewegen de sterkste in de sprint. Van Schaijk is ook aanwezig tijdens de Tour de France. “Mijn vrouw en ik gaan samen naar de achttiende rit op de Col du Galibier. Het tempo van de renners is dan minder snel dan bij een vlakke rit als vandaag.”

Effe wachtuh… 
In afwachting van de motoren, ploegwagens en de renners is het niet stil. Auto’s en fietsers kunnen gewoon doorrijden over de wegen. Het is bijna niet voor te stellen dat hier zometeen een peloton langs dendert, zo weinig borden of versperringen zijn er. Het is mooi fietsweer met een aangenaam zonnetje en een briesje. Een fietsend echtpaar stapt af en vraagt of er bekende renners meedoen. Ze kennen nog Peter Winnen en Jan Janssen van vroegere tijden. “Toen ik jonger was ging ik ook bij de finish van de Amstel Gold race kijken”, zegt de vrouw. Het is iets over twee als de eerste verkennende motoren passeren. Rap gevolgd door een oude, rode tractor waar de bestuurder het gaspedaal vol indrukt om niet in de weg te staan van het aanstormende wielercircus. Enkele politiemotoren stoppen, hun berijders zetten de wegen af en het verkeer stil.

Daar zijn ze!
Een minuutje voor de kopgroep langsrijdt haasten twee fietsers zich naar de overkant. Net op tijd want daar is de driekoppige kopgroep met Jetse Bol, Elmar Reinders en Marco Doets. Op 107 kilometer van de meet is hun voorsprong nog ongeveer anderhalve minuut op het peloton waar vooral Jumbo-Visma op kop rijdt voor de sprintkansen van Groenewegen. Het langsrijden van de wedstrijd was niet bekend in deze buurt. De familie van Rooij heeft het echter wel meegekregen. “Onze kleinkinderen hadden dit circus nog nooit meegemaakt. Ze vonden het een spektakel, zeker toen er een bidon in de berm werd gegooid.” Een mooie ervaring maar het wielerpeloton heeft nog een lange weg voor de boeg. Van de kopgroep bleek Elmar Reinders van de Roompot-ploeg het sterkste. Pas op dik zes kilometer van de meet haalde het peloton hem toch nog in. Na een paar andere ontsnappingspogingen werd het toch nog een massasprint. Een verwachte derde ritzege voor Groenewegen bleef uit. De Australiër Caleb Ewan toonde zich in deze etappe superieur. Het eindklassement is gewonnen door Mike Teunissen.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl