Alles mag en niks moet bij het Bûrthuis

SCHIJNDEL - Er wordt vooral veel gebuurt en daar is het in eerste instantie ook voor bedoeld. Wekelijks op vrijdagochtend is het Bûrthuis van 10.00 tot 12.00 uur open. Een gelegenheid voor mensen, veelal senioren, om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken onder het genot van een kopje koffie of thee.

Het Bûrthuis is een initiatief van Welzijn De Meierij en vrijwilligers van KBO centrum. Ans Peijnenburg is zo’n vrijwilliger. “We zijn met een groep van negen vrijwilligers en wisselen elkaar af”, zegt ze. “Je hoeft dus niet per se elke week tijd te hebben. Maar we doen het allemaal graag en zijn daarom ook vaak aanwezig. Eens per maand organiseren we een activiteit waaraan mensen mee kunnen doen, hiervoor wordt een kleine bijdrage gevraagd, een bedrag wat voor iedereen te betalen is. Dat kan zijn een uitstapje of een workshop bloemschikken, maar ook een potje kaarten hoort erbij. En we maken regelmatig een wandeling met een gids van het VVV. Wanneer je niet wilt meedoen dan blijf je lekker hier koffie drinken en buurten, er blijft altijd een vrijwilliger in ’t Spectrum. Dat is denk ik ook de kracht van het Bûrthuis, dat alles mag en niks moet.”

Elkaar helpen
Piet van den Brand is ook een van de vrijwilligers. Samen met Toon van Boxtel helpt hij mensen wanneer ze problemen hebben met laptop, telefoon of tablet. “Ik ben hier ongeveer twee jaar geleden begonnen, op verzoek van Toon. Ik heb een hobbymatige interesse ontwikkeld op het gebied van computers. Mensen hebben hier vaak vragen over. Ik denk dat wij hen goed kunnen helpen omdat we zelf ook niet meer zo jong zijn. Ik wil niks nadeligs over bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen zeggen, maar die gaan voor ons ouderen toch vaak wat te snel.”

Laagdrempelig
Er zitten verschillende groepjes aan de koffie en er wordt gezellig geklets over allerlei zaken. Betsie Smits zegt: “Ik ben hier nog maar sinds kort maar vind het echt heel leuk. Mijn man is overleden en hier is het toch makkelijk om nieuwe contacten te leggen.” Generoos Broeders vult aan: “iedereen kan hierheen komen, het is heel laagdrempelig en je hoeft geen lid te zijn ergen van. Ik denk wel dat het goed en belangrijk is om mensen mee te vragen, soms durven ze niet uit zichzelf te komen. Je vind hier altijd aansluiting met iemand.” Sjaan Kastelijn, Bep Goossens, Tonny van der Maat en Ine Aldenhoven hebben allemaal een hoge pet op van de vrijwilligers. “Je kunt altijd bij hen aankloppen als er eens wat is met je. En als zij het dan niet kunnen oplossen dan schakelen ze de hulp in van deskundigen, de medewerkers van Welzijn De Meierij. Met kerst hebben ze een viergangendiner voor ons bereid waar een sterrenkok jaloers op zou zijn. Dat is dan zo gezellig met elkaar, daar genieten we enorm van.”

Het Bûrthuis is vrijdag 5 juli voor de laatste keer open dit seizoen. Vrijdag 23 augustus zijn ze weer open. In de zomervakantie is wel het Zomerpalet van Welzijn De Meierij open op woensdag. Kijk hiervoor op www.welzijndemeierij.nl/zomerpalet of haal de flyer bij Welzijn De Meierij.

Kader 
Omzien naar elkaar, aandacht hebben voor elkaar en oog voor elkaar. Dat vinden we heel belangrijk. In Meierijstad willen we graag een luisterend oor bieden voor onze inwoners. Ook voor hen die op zoek zijn naar leuke bezigheden. Of voor hen die graag andere mensen willen ontmoeten om samen leuke dingen mee te doen. Wilt u meer informatie: Neem dan contact op met Maren Brakke, tel. 06 83404938 of per mail m.brakke@welzijndemeierij.nl

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl