Bellen met de burgemeester

MEIERIJSTAD - Burgemeester Kees van Rooij heeft er weer een drukke week opzitten. Een week met inspirerende ontmoetingen, het afscheid van wethouder Eric van den Bogaard en de installatie van zijn opvolger Rik Compagne. Tot slot bezocht hij samen met het college Houtindustrie Schijndel (HIS).

De burgemeester is trots dat de Raad van Verbeelding is gestart. De Raad van Verbeelding is samengesteld uit - bij de streek en/of Meierijstad - betrokken nationale persoonlijkheden die in staat zijn om objectief een professionele en verbrede visie te geven op de toekomst voor onze gemeente. Daarbij is gekeken naar een goede balans in leeftijd, alsook een balans in de invalshoeken/perspectieven/domeinen die zij vanuit hun expertise inbrengen. "Deze Raad van Verbeelding is een groep die durft te experimenteren, lange termijn denkt, agendeert en strategisch verrassende verbanden ontwikkelt. Verbeelden betekent dat je buiten de gebaande paden durft te treden", aldus Van Rooij. In de Raad van Verbeelding zitten: Floris Alkemade (voorzitter rijksbouwmeester), Winy Maas (innovatie-architect), Hella van der Wijst (televisiepresentatrice/verslaggeefster/programmamaker), Egbert van Acht (voormalig CEO Personal Health Businesses & Executive), Herna Verhagen (CEO PostNL), Daan Roovers (filosoof en in 2019/2020 'Denker des Vaderlands') en Beyza Unal (connecting kids - scholier voortgezet onderwijs VWO-4). Er komt uiteindelijk een eindproduct 'Meierijstad 2050'. In welke vorm is nog niet bekend.

Afgelopen donderdag nam Meierijstad afscheid van Eric van den Bogaard. De breuk binnen Team Meierijstad leidde eerder al tot het vertrek van wethouder Eus Witlox. Donderdag legde Van den Bogaard zijn wethoudersfunctie neer. Hij deed dat volgens de burgemeester in stijl. "Zijn laatste punten werden met de volledige steun van de raad goedgekeurd. Ik heb veel waardering voor Van den Bogaard."
Op dezelfde avond werd Rik Compagne voorgedragen als zijn vervanger. De 31-jarige inwoner van Sint-Oedenrode kreeg de unanieme steun van de raad. Een goed signaal vindt Van Rooij. Team Meierijstad viel enige tijd geleden uiteen in twee nieuwe partijen: Hier en Lokaal Meierijstad. Compagne komt van Hier af. Van Rooij: "Toch krijgt hij ook steun van Lokaal Meierijstad. Het is goed om te merken dat de sfeer in de raad constructief is. We willen er samen voor gaan en we willen samen het beste voor de gemeente Meierijstad."

Tot slot bezocht de burgemeester samen met het college Houtindustrie Schijndel (HIS). "Een bijzonder bedrijf zonder gas en elektriciteit. Door dit gebrek aan gas en elektriciteit hebben ze leren pionieren. HIS stookt resthout op en is zo zelfvoorzienend op het gebied van energie", vertelt Van Rooij. Het college bezoekt vaker grote, mkb of agrarische bedrijven. "Bij HIS komen verschillende portefeuilles samen. Denk aan duurzaamheid, economie, infrastructuur en er werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt." Volgens de burgemeester heeft HIS zich op een mooie manier ontwikkeld.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl