Voorkom inbraak tijdens je vakantie

SCHIJNDEL - De zomervakantie is voor veel mensen inmiddels begonnen of staat voor de deur. Je wilt natuurlijk niet dat je na je vakantie thuis komt en het hele huis is overhoop gehaald door inbrekers. Sjors Verbruggen senior GGP Politie Oost-Brabant en wijkagent in Sint-Oedenrode vertelt wat je zelf kunt doen om de risico’s zo klein mogelijk te houden.

“Door jarenlang veel aandacht te hebben gegeven aan inbraakpreventie, onder meer in spotjes op tv, is het aantal inbraken de laatste jaren enorm afgenomen”, zegt Verbruggen. “Daartegenover staat dat de internetcriminaliteit juist toeneemt. Uiteraard wordt ook hier veel aandacht aan besteed om dit terug te dringen.”

Gladde praatjes
Naast de veelal bekende dingen als goede sloten, een lampje laten branden en de brievenbus regelmatig leeg laten halen is er meer wat je zelf kunt doen ter voorkoming van inbraak. “We willen mensen stimuleren om altijd een melding te doen wanneer ze iets verdachts zien. Dus zie je wat opvallends in je buurt, bijvoorbeeld dat er om een huis wordt gelopen of een opvallend geparkeerde auto. Maak daar een foto of filmpje van, let op het type auto en vooral op het kenteken. Zie je een verdacht persoon en wil je het signalement doorgeven, bedenk dan dat schoenen een belangrijk gegeven zijn. Kleren worden nog wel eens gewisseld of achter gelaten door een inbreker, zijn schoenen houdt hij meestal wel aan. Wat ook regelmatig voorkomt is insluiping. Dit kan worden veroorzaakt door niet goed afsluiten van je huis maar nog veel vaker worden criminelen binnen gelaten door de bewoners. Ben daar op bedacht, laat je niet misleiden door gladde praatjes.”

Eerst politie, daarna appen
“Steeds meer buurten hebben een WhatsApp Buurtpreventieapp. “Een goede ontwikkeling maar belangrijk is om eerst de politie te verwittigen en pas daarna de buurtapp. Het zou zomaar om een heterdaadje kunnen gaan namelijk. Op www.politie.nl kun je onder het kopje ‘Mijn buurt’ je melding invullen. Ook kun je daar een bericht typen naar de wijkagent.”

Aangepaste openingstijden
De politie past in de zomervakantieperiode de openingstijden van de bureaus in Veghel, Schijndel en Vught aan. Deze bureaus zijn vanaf maandag 8 juli tot maandag 19 augustus alleen op afspraak (via 0900-8844) te bezoeken. Het bureau aan de Bosscheweg 60 in Boxtel is tijdens kantooruren - ook tijdens de vakantieperiode - gewoon geopend. 
Aan de dienstverlening verandert verder niets. De politie is en blijft 24/7 aanwezig, bereikbaar en aanspreekbaar. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl