Kun je je lichaam ontzuren met appelcider azijn?

SCHIJNDEL - Appelcider azijn: De suikers die in de appels aanwezig zijn worden door gisten en bacteriën omgezet naar alcohol, dan heb je appelcider. In de volgende fermentatie stap wordt de alcohol omgezet in azijnzuur.

De bovenstaande vraag kwam van een lezeres en ik had beloofd om er een column over te schrijven. Ontzuren van het lichaam wordt al langere tijd gepromoot door diverse gezondheidsblogs op internet, maar waarom zou je dat eigenlijk willen?
Volgens deze blogs is ontzuren nodig omdat een te zuur lichaam eerder vatbaar is voor kanker en vele andere gezondheidsproblemen. Een link tussen een te zuur lichaam en bijvoorbeeld kanker is echter nooit bij mensen zelf aangetoond, enkel bij cellen in een geïsoleerde laboratoriumopstelling. 
Maar wat zegt de wetenschap over de geclaimde gezondheidsvoordelen van een zogenaamd alkalische (niet-zuur) dieet, met daarin veel groenten en fruit en weinig vlees, zuivel en granen? Alkalische voeding is rijk aan magnesium en calcium en dit heeft bewezen gezondheidsvoordelen. Echter, of dit direct komt omdat je lichaam ‘minder zuur’ wordt, is nooit aangetoond. Je lichaam krijgt ook niet zomaar een andere zuurtegraad, het is veel ingewikkelder dan wordt voorgesteld.
Appelcider azijn wordt door gezondheidsblogs aangeprezen in verband met ontzuren. Het bevat onder andere calcium en magnesium maar is daarnaast ook schadelijk voor de lever. Dit komt onder andere door de aldehyden, dit zijn chemische verbindingen die ontstaan door het fermentatieproces. 
Als je lichaam gezondheidsklachten heeft, kun je het naar mijn mening beter in balans brengen met gezonde, gevarieerde voeding. Eventueel aangevuld door PUUUR MINERAL FOOT SOAK, een voetenbad met mineralen die je goed opneemt, zonder ongezonde stapelingen in organen of andere nadelige effecten. Meer weten hierover? www.puuurleven.nl 
Heb je ook een vraag voor de column? Stuur dan een mail naar info@puuurleven.nl 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl