Rik Compagne, wethouder van Meierijstad

VEGHEL - Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat Rik Compagne al wethouder van Meierijstad zou worden, maar op donderdag 27 juni werd hij toch echt voorgedragen. De 31-jarige Compagne vult namens de nieuwe politieke partij HIER het gat op dat Eus Witlox en Eric van den Boogaard achterlieten. Beide wethouders werden het slachtoffer van de ellende binnen Team Meierijstad.

Na een bijzondere aanloopperiode werd Rik Compagne op donderdag 27 juni namens de partij HIER aan de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe wethouder binnen de coalitie: CDA, HIER, VVD en PvdA.
Compagne neemt tien jaar aan ambtelijke en bestuurlijke (waaronder ervaring als beleidsmedewerker sociaal domein, maar ook commissie- en raadslid gemeente Sint-Oedenrode) ervaring mee. "De laatste jaren ben ik de rechterhand geweest van een wethouder in Vught. Daar had ik zo'n achttal beleidsmedewerkers onder me. Het wethouderschap is me dus niet helemaal vreemd. De afgelopen jaren heb ik het van dichtbij meegemaakt. Ik was in Vught ook belast met de politiek wat zwaardere onderwerpen", vertelt Compagne. Tweeënhalve week na zijn installatie als wethouder is het vooral wennen en kennismaken voor Compagne. "Ik heb er enorm veel zin in. De start is me goed bevallen. Het is een dynamisch en leuk beroep. We zitten vanwege het zomerreces niet in de meest drukke periode en dat is fijn. Ik krijg de tijd om rustig te landen."

De portefeuille van Compagne kan als volgt worden samengevat: Zorg, Wonen, Innovatie en Volksgezondheid. Hij is tevens contactwethouder: Wijbosch, Mariaheide, Keldonk, Boerdonk en Nijnsel.
Al op jonge leeftijd was Compagne politiek actief. Hij was op zijn vijftiende al even 'werkzaam' voor de gemeente Sint-Oedenrode. Compagne liep destijds stage bij zijn vader die toen gemeentesecretaris was. "Ik ben al mensen tegengekomen van toen die nu voor de gemeente Meierijstad werken." Op zijn achttiende maakte Compagne echt kennis met de politiek. Hij was commissie- en raadslid in Sint-Oedenrode. En nu is hij dus ineens wethouder in zijn 'eigen' gemeente. Iets wat niet per se zijn ambitie was. "Ik vind openbaar bestuur en dingen doen voor de maatschappij heel leuk. Met het worden van wethouder ben ik eigenlijk nooit echt bezig geweest totdat ik werd benaderd door Mari van Aalsvoort de fractievoorzitter van HIER. Het is een beetje een geval van op het juiste moment op de juiste plek." Compagne was niet zozeer verrast door de vraag, hij voelde zich vooral vereerd. Compagne zei overigens niet direct 'ja'. "Zo'n beslissing maak je natuurlijk niet zonder te overleggen met het thuisfront. Ik ben vijf maanden geleden vader geworden. Na overleg met mijn vriendin vonden we allebei dat ik deze kans moest grijpen. Ook volgens mijn vriendin past dit werk heel goed bij me." Compagne ging de sollicitatieprocedure in en uiteindelijk werd hij gezien als meest geschikte kandidaat. De nieuwe wethouder vervolgt: "Het is een unieke kans. Ik heb wel nog even moeten wachten totdat Eric van den Bogaard stopte met zijn werkzaamheden. Hij heeft een mooi en verdiend afscheid gekregen."

Vanuit de raad kreeg Compagne unanieme steun. Een goed signaal zei burgemeester Kees Van Rooij eerder: "Hij krijgt ook steun van Lokaal Meierijstad (Team Meierijstad splitste zich op in HIER en Lokaal Meierijstad red.). Het is goed om te zien dat de sfeer in de raad constructief is. We willen er samen voor gaan en we willen samen het beste voor de gemeente Meierijstad." Voor Compagne was het wel even spannend geeft hij eerlijk toe. Vooral hoe Lokaal Meierijstad zou reageren. "Ze hadden het op de gang van zaken kunnen spelen, maar dat is nooit het geval geweest. Dat hebben ze juist niet gedaan en daar heb ik veel waardering voor."
De kersverse wethouder hoopt dat de onrust in de politieke contreien in Meierijstad, met de ellende binnen Team Meierijstad als dieptepunt, nu verleden tijd zijn. "Ik heb dat van de zijlijn mogen aanschouwen en kan er dus niet echt veel over zeggen. Het is vooral vervelend. Ik wil graag naar de toekomst kijken. Er komen spannende tijden aan. Ik zal waarschijnlijk mijn neus nog wel eens stoten. Er gaat veel op me afkomen, maar ik heb er veel zin in."
Volgens Compagne komt hij terecht in een warm bad. "De mijlpalen en het coalitieakkoord staan als een huis. Er is al een heleboel werk verricht in deze gemeente. De politieke onrust heeft er niet voor gezorgd dat het een rommeltje is geworden. Het is een stabiele organisatie."

Compagne typeert zichzelf als een enthousiast en energiek iemand. "Ik ben betrokken met mensen en wil het graag goed voor iedereen doen. Ik ben een mensenmens en sta graag tussen de mensen. Ik heb een belangrijke rol, maar voel me zeker niet verheven boven de rest. Ik ben en blijf gewoon Rik. Met veel enthousiasme wil ik door te verbinden uitvoering geven aan de plannen en ambities in Meierijstad", aldus Compagne. Er zijn een paar onderwerpen die er voor Compagne direct uitspringen. "Van de toegankelijkheid (inclusie) van de gemeente tot de strijd tegen dementie en van de volksgezondheid tot het bouwen van sociale koop- en huurwoningen."
De komende tijd gaat Compagne zich verdiepen in alle dossiers die zijn portefeuille rijk zijn. Het is op dit moment nog (te) vroeg om inhoudelijk in te gaan op veel zaken. Compagne: "Voor mij staat kennismaken en inlezen centraal. Verder wil ik veel naar buiten. De inwoners van Meierijstad moeten weten wie Rik Compagne is", besluit hij.

Extra informatie:
Na de basisschool ging Rik Compagne eerst naar het Fioretti College om daarna zijn mbo-diploma Juridisch Medewerker - Openbaar Bestuur te halen en zijn hbo-diploma Bestuurskunde.
Naast het wethouderschap is Compagne fulltime vader van zijn vijf maanden oude zoontje Toby. Hij woont samen met zijn vriendin in Sint-Oedenrode. Compagne houdt van uit eten gaan, wandelen met de hond en is actief als zaalvoetballer. Het professionele voetbal volgt hij als supporter op de voet.
Rik Compagne was werkzaam bij de volgende gemeenten: Grave, Geldermalsen, Zaltbommel, Boekel, Uden en Vught. Het is overigens niet zo dat al die gemeenten hem heel snel beu waren. Nee, Compagne werkte er op detacheringsbasis.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl