Briljant voor Piet en Sjaan van Oorschot

SCHIJNDEL - Onlangs, op 29 juli, vierden Piet (91) en Sjaan (90) van Oorschot-Strik hun vijfenzestigste huwelijksjubileum. Samen met hun familie en vrienden hebben zij dit gevierd in de ontmoetingsruimte van Laverhof locatie Sint-Barbara. Sinds ongeveer een half jaar woont Sjaan op Parklaan in een kleine woongroep.

Piet vertelt: “We hebben elkaar in 1947 leren kennen in de danstent. Sjaan is een ‘Balkumse’, ik kom oorspronkelijk uit Gemonde. De pastoor was eigenlijk de aanstichter van onze relatie. Hij ging bij mijn schoonouders zeggen dat hun dochter verkering had. Nou, dan wist hij meer dan wijzelf, wij wisten dat zelf nog niet eens. Maar hij heeft toch gelijk gekregen, ik vond Sjaan meteen leuk en ben daags erna weer naar Berlicum gefietst om haar op te zoeken.” Het jonge stel zat buiten op een bankje uren te praten met elkaar. “Sjaans vader was in het begin nog wat sceptisch maar zei uiteindelijk: Hij geeft niet snel op zie ik, haal hem dan maar naar binnen ook.”

Engelbewaarder
Na vijf maanden verkeringstijd werd Piet op negentienjarige leeftijd uitgezonden naar Nederlands Indië (nu Indonesië, red.) voor tweeënhalf jaar. Het enige contact met zijn Sjaan was via brieven. Gelukkig had Sjaan in die tijd veel steun aan Nelly, de zus van Piet. “Ik heb het maar nét overleefd, die oorlog”, vertelt Piet. “Samen met twee anderen ben ik met de auto op een mijn gereden. Mijn verwondingen waren behoorlijk ernstig maar ik had een goede engelbewaarder, dat ik hier nu zit mag een wonder heten.”

Een fijn leven samen
Piet werkte zowel voor als na zijn tijd in Nederlands Indië bij Jansen de Wit. Ook Sjaan heeft bij de kousenfabriek gewerkt, op de afdeling ‘spoelen’. Na hun huwelijk is het stel in de Toon Bolsiusstraat gaan wonen waar drie dochters werden geboren, Marianne, Wilma en Corina. “Maar mijn beste jaren waren in de wegenbouw”, vertelt Piet. “Ik kwam overal en heb tot mijn pensioen met ontzettend veel plezier gewerkt. Vlak na onze vijftigste trouwdag zijn we naar de Boterweg verhuisd, niet zo ver uit de buurt maar een wat kleiner huis wat iets beter bij te houden was voor ons. En nadat ik op mijn zestigste met de V.U.T. ben gegaan hebben we samen heel wat afgereisd, ook zijn we terug naar Indonesië gegaan, dat vond ik geweldig en heel bijzonder om weer terug te zien. We hebben een heel fijn leven gehad samen. Sjaan woont sinds een half jaar niet meer thuis maar op een gesloten afdeling, dat is eigenlijk het enige wat minder fijn is.”

Goei weer op de trouwdag
Piet en Sjaan hebben hun briljanten huwelijksfeest inmiddels gevierd. Samen met hun dochters en hun partners, de acht kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. “We hadden zoals gewoonlijk prachtig weer op onze trouwdag, met hoge temperaturen. Dat is al vijfenzestig jaar zo, behalve op de huwelijksdag zelf in 1954. Toen regende het dat het goot”, besluit Piet lachend.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl