Wat doet sterk bewerkt eten met onze gezondheid?

SCHIJNDEL - Heb jij weleens nagedacht over wat bewerkt eten met je gezondheid doet? Steeds meer onderzoeken laten de nadelige effecten zien van sterk bewerkt eten. Het is ongezond, verleidt tot overeten en helpt overgewicht in de hand. Maar wat is sterk bewerkt eten? En wat is het effect hiervan op onze gezondheid?

Wat is sterk bewerkt eten?
Sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn producten die vaak rijk zijn aan suiker, vet en zout. Denk aan kant- en klaarmaaltijden, chips, snoepgoed, koeken, frisdranken en cornflakes. De term 'bewerkt voedsel' is van toepassing op voedsel dat zich niet meer in zijn natuurlijke staat bevindt, maar wat door de mens is bewerkt.

Meer dan 70 procent van het assortiment in de supermarkt bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen. Slechts 16 procent van de producten is vers, onbewerkt of licht bewerkt. Aan 93 procent van de sterk bewerkte voedingsmiddelen is suiker en/of zout toegevoegd.

Wat is het effect op onze gezondheid?
Mensen die sterk bewerkte voeding eten, krijgen meer calorieën binnen en nemen sneller toe in gewicht, dan wanneer ze onbewerkte voeding krijgen. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken.
Maar niet alleen voor je gewicht, ook voor je gezondheid is het beter om te minderen met sterk bewerkte voedingsmiddelen. Hoe hoger het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen, des te ongezonder de samenstelling van de voeding. De hoeveelheid vitamines, mineralen, vezels en eiwit neemt af, terwijl de hoeveelheid verzadigd vet en toegevoegde suikers toeneemt.

Conclusie:
Onderzoek laat steeds vaker een relatie zien tussen het gebruik van sterk bewerkte voedingsmiddelen en het risico op gezondheidsrisico’s en overgewicht. Het verminderen van de inname van sterk bewerkte voedingsmiddelen kan helpen om overgewicht te voorkomen of om gewicht te verliezen. Kies daarom bij voorkeur voor onbewerkte voedingsmiddelen en gebruik sterk bewerkte voedingsmiddelen met mate.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl