Bioproducten zijn onbespoten, toch?

SCHIJNDEL - Mijn buurvrouw, waarmee ik de liefde voor koken deel, was altijd al een beetje sceptisch over biologische voeding. Zit hier een kern van waarheid in? Is biologische voeding niet zo heilig als ze het doen voorkomen?

Het verschil tussen biologische en gangbare landbouw is dat er in biologische landbouw (bijna) geen synthetische pesticiden worden gebruikt maar alleen natuurlijke. Maar anders dan dat veel mensen denken zijn natuurlijke pesticiden niet altijd veiliger dan synthetische. Sommigen zijn zelfs vele malen giftiger dan synthetische alternatieven, niet alleen voor de mens, maar ook voor hommels, bijen, aardwormen, enzovoorts.
Kopersulfaat, een voorbeeld van een natuurlijk bestrijdingsmiddel, is 10 maal giftiger dan sommige synthetische schimmelwerende middelen. De EFSA (European Food Safety Authority) erkent dat kopersulfaat schadelijk is voor mensen, andere zoogdieren, vogels en bodemorganismen en toch is het alleen maar in Nederland verboden. Maar biologische voeding wordt gewoon geïmporteerd uit de vele landen die het toch mogen gebruiken. Daarnaast mag kopersulfaat in Nederland wel als biomeststof gebruikt worden.
Gelukkig zijn er allerlei trends op het gebied van daadwerkelijk gifvrij boeren omdat steeds meer mensen inzien dat het zo niet langer kan. De helft van de Nederlandse bioboeren geeft ook aan dat ze geen natuurlijke bestrijdingsmiddelen (willen) gebruiken. Totdat bio ook echt bio is denk ik dat het van belang is dat mensen bewust worden van het bovenstaande, zodat er steeds meer vraag komt naar echt biologische producten. Dus vertel het verder…  
Tip: Los een paar theelepels PUUUR Nahcolite op in een teiltje met water en laat je groenten en fruit hier een uurtje in weken. Het is bewezen dat Nahcolite helpt om schadelijk residuen van bestrijdingsmiddelen uit groente en fruit te absorberen. PUUUR Nahcolite is verkrijgbaar via www.puuurleven.nl 
Heb je een vraag voor de column? Stuur dan een mail naar info@puuurleven.nl  

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl