Burgemeester trapt lessen over OMG af op EBC Noord

SCHIJNDEL - Maandagochtend 2 september vond op EBC Noord (bs ‘t Kwekkeveld en bs de Vossenberg) de opening plaats van het educatiepakket OMG2019 (Operatie Market Garden) voor alle basisscholen in Meierijstad.

Burgemeester Kees van Rooij kwam op ludieke wijze, in een jeep, iets voor 9.00 uur aan op school, opgewacht door de ruim vijfhonderd kinderen die EBC Noord telt. Hierna nam hij namens alle scholen het educatiepakket, dat door Cultuurkade Meierijstad is samengesteld, in ontvangst. Het lesmateriaal ‘Wat is het je waard?’ is de basis voor alle activiteiten. Scholen vinden het belangrijk om samen het gesprek te blijven voeren in de klas. Daardoor kun je je ethisch blijven ontwikkelen. Vooral in een maatschappij waar polarisatie aan de orde van de dag is.

Dilemma
Na de officiële opening ging de burgemeester met groep 6/7 van Juf Annemieke aan de slag met het educatiepakket. Hij vertelde over de burgemeester van Erp uit 1944. “De burgemeester van Erp moest jonge jongens uit het dorp naar het vleigveld in Volkel sturen. Zij moesten daar de landingsbaan in orde gaan maken zodat de Duitsers deze weer konden gebruiken. Als hij weigerde dan zou het wel eens slecht kunnen aflopen voor hem en zijn gezin. Dat is wel een dilemma. Kies je dan voor de dorpsgenoten of voor je gezin.” De burgemeester ging in gesprek met de leerlingen en vroeg hen wat zij zouden doen in een situatie als dit. Samen kwamen ze tot de conclusive dat mensen in oorlogstijd wel eens een keuze maakten waar ze daarna niet meer achter stonden, en dat dat ook begrijpelijk is.

Basekamp en Veteranen
Hier gaat het educatieproject ook over: ‘Hoe tolerant zijn wij?’ En “Begrijpen wij wat mensen soms beweegt om een bepaalde keuze te maken?’ Door te discussiëren over dilemma's kan zodoende meer begrip ontstaan voor de verschillende keuzes die mensen maken, omdat duidelijk wordt waaròm ze die keuze maken. De leerkracht kan kiezen uit lokale dilemma’s gebaseerd op waargebeurde verhalen uit Schijndel, Sint-Oedenrode, Erp en Veghel. In de komende weken zijn er veel activiteiten waar de scholen aan deel kunnen nemen. Hoogtepunten zijn bezoeken aan het Basecamp en de ontmoeting met de Veteranen.

Wij leven in vrede
De burgemeester sloot zijn ‘les’ af met: “Ik hoop dat jullie in de komende weken heel veel leren over Operatie Market Garden en over de Tweede Wereldoorlog. Wij leven in Nederland in vrede en we moeten hopen dat dat zo blijft. Helaas is er op veel plekken in de wereld nog wel oorlog.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl