Stichting Struikelstenen Meierijstad ziet levenslicht

MEIERIJSTAD - Woensdag 21 augustus is onder het toeziend oog van notaris mr. Bram van den Boogaart de Stichting Struikelstenen Meierijstad opgericht.

Onder de oude notenboom - in 1936 geplant door de familie Andriesse - in de tuin van de zeer gastvrije familie Versantvoort aan de NCB-Laan nr. 6 werd de akte ondertekend door de notaris en het voltallige bestuur, bestaande uit de vrijwilligers Wim van de Louw, Goof van Nunen, Marie-José Keurlings, Bernard Vissers, Frits Sanders, René Hildesheim en Maurice van Hees. Het bestuur koos speciaal voor deze plek omdat in dit huis enkele Joodse mensen hebben gewoond, die later in Auschwitz zijn omgekomen.

Struikelstenen
De stichting is ontstaan uit de begin dit jaar gevormde werkgroep 'Struikelstenen Veghel' en wil de afschuwelijke periode van de Tweede Wereldoorlog en de inwoners van de gemeente Meierijstad, die daarbij door het nazi-bewind zijn vervolgd en/of vermoord, in herinnering houden. Belangrijk doel is om de slachtoffers hun naam en gezicht terug te geven door gedenktekens te plaatsen en zoveel mogelijk beschikbare informatie over hen te delen met het publiek, door verhalen, foto’s, documenten, ooggetuigenverslagen en archiefmateriaal. Een speciale website is in de maak.
De stichting kiest daarbij voor een brede visie. Op dit moment is Veghel echter het belangrijkste aandachtsgebied, omdat daar veel Joodse slachtoffers hebben gewoond. Onder de verantwoordelijkheid van de stichting gaat de werkgroep Struikelstenen Veghel door met het plaatsen van ca. 15 tot 20 kleine gedenktekens voor de Joodse Veghelaren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord.
Deze gedenktekens worden ook wel 'Struikelstenen' of 'Stolpersteine' genoemd naar een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn stenen van 10 bij 10 centimeter, waarop een messing plaatje is aangebracht. Daarop staan de naam, het geboortejaar, de deportatiedatum en de datum en plaats van overlijden. Ze worden gelegd in het trottoir vóór de woningen, waar de slachtoffers van het nazi-bewind het laatst gewoond hebben. Ze heten Struikelstenen, omdat je erover struikelt met je hoofd én je hart, wanneer je stilstaat om ze te lezen.

Expositie
Op de expositie die de Heemkundekring Vehchele vanaf 15 september houdt, wordt een speciale hoek ingericht met informatie over de Joodse families en de Struikelstenen. Leden van de werkgroep zullen daar aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en uitleg te geven.

Op de foto: V.l.n.r.: Bram van den Boogaart, Maurice van Hees, Frits Sanders, Marie-José Keurlings, Bernard Vissers, Goof van Nunen, René Hildesheim, Wim van de Louw.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl