Een goede hopoogst dit jaar

SCHIJNDEL - Het belooft een goede hopoogst te worden dit jaar. Dikke ranken met hopbellen hangen aan de staken op hopveld ‘t Vurste Puthorstje aan de Dinthersedijk. Het belooft wel een van de laatste jaren te worden dat dit hopveld in gebruik is. Voorzitter van de Schaapskooi, Bart Claassen, onthulde plannen om het hopveld te verplaatsen naar een perceel direct achter de Hopest op het terrein van de Schaapskooi. Dit om ook op lange termijn het voortbestaan van het hopveld te garanderen. Het zal een aantal jaar duren voor dit gerealiseerd is, want het duurt even voor de kwaliteit van de hop goed genoeg is om te oogsten. Claassen schat dit in op zo’n drie jaar.

Ronny van Kaathoven, voorzitter van carnavalsvereniging Net Nie en gekozen tot Hopplukker 2019, had de eer de eerste hop te mogen plukken. Daarop volgde de onthulling van de nieuwe carnavalsleus voor 2020. Het motto wordt ‘Schorsbos veert op’. Deze leus is gekozen als opmaat naar 66 jaar carnaval en kan natuurlijk op veel manieren geïnterpreteerd worden. Minister van Protocol van Schorsbos, Johan van Gerwen, vertelde dat ook een nieuwe Prins Carnaval en een nieuwe Raad van Elf in de startblokken staan.

Traditie
Met een dankmis voor de heilige Rochus, de patroonheilige van de hopbrouwers, werd het Hopoogstfeest ingeluid. Daarna ging het in optocht naar het hopveld, begeleid door muziek van dweilorkest ‘Het Overschotje’. Verbaasd keek Australiër Eric naar het spektakel. Hij is op familiebezoek in Schijndel en kwam toevallig voorbij. Maar aangespoord door de vrolijke klanken, ging hij helemaal op in het feest en leerde alles over hop en bier door de hobbybrouwers van ’t Hopbelleke die ter plaatse een demonstratie van het brouwproces gaven. Ondertussen werden de hopranken vakkundig van hun bellen ontdaan en ter droge gelegd in de Hopest op het Schaapskooi terrein. Deze zullen later hun weg naar het bier vinden, ook naar het nieuwe bier naar eigen recept dat in samenwerking met de Eindhovense bierbrouwerij ontwikkeld is. Dit bier wordt ook verkocht bij de Schaapskooi.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl