Duursporters opgelet, de belangrijkste feiten over koolhydraten

SCHIJNDEL - Wat hebben de renners in de Tour de France, marathonlopers en triatleten met elkaar gemeen? Ze eten allemaal enorme hoeveelheden koolhydraten (pasta, brood, energie-repen en gels, bananen, sportdrank, etc). Dit is cruciaal om hun lichaam van voldoende energie te voorzien en daardoor uitzonderlijke prestaties te kunnen leveren. Waarom zijn deze koolhydraten nou zo belangrijk? En waarom zou het ook voor jou belangrijk kunnen zijn om voldoende koolhydraten te eten voor en tijdens je sportsessie? Dat lees je in dit artikel.

Koolhydraten en vetten als brandstof
Bij vele duursporten gebruikt het lichaam twee soorten brandstof: vetten en koolhydraten. Je lichaam verbrandt altijd een combinatie van de twee, maar hoe hoger de intensiteit van je inspanning, hoe hoger het aandeel van de geleverde energie van koolhydraten komt. Je lichaam kan koolhydraten sneller omzetten in energie dan vet, waardoor koolhydraten een efficiëntere vorm van brandstof zijn. Wanneer je lichaam dus snel veel energie nodig heeft (bij hoge intensiteit inspanning), geeft je lichaam de voorkeur aan koolhydraten.

Koolhydraten vóór en tijdens het sporten
Door vlak vóór je wedstrijd, maar ook in de dagen voorafgaand een koolhydraatrijk dieet te hanteren zorg je ervoor dat je koolhydraat voorraden helemaal gevuld zijn. Maar om te zorgen dat je tijdens een langere inspanning voldoende koolhydraten beschikbaar blijft houden, en daarmee dus een hoge intensiteit kan volhouden, is het ook belangrijk om tijdens de inspanning koolhydraten in te nemen.

Conclusie:
Om te sporten op hoge intensiteit gebruikt je lichaam voornamelijk koolhydraten als brandstof. Bij langere hoog intensieve inspanningen is koolhydraat inname dan ook cruciaal om ervoor te zorgen dat je spieren voldoende energie hebben om de prestatie vast te houden. Daarbij is het optimaal om een combinatie van verschillende typen koolhydraten in te nemen die op een verschillende wijze door de darmen worden opgenomen, om maag- en darmklachten te voorkomen.
Het is aangetoond dat de combinatie van glucose en fructose (honing, groente en fruit) en maltodextrine en fructose in een ratio van 2:1 zeer effectief is. Tijdens het sporten zullen de glucosevoorraden in je lichaam leeg raken. Daarom is het belangrijk om deze voorraden na het sporten weer aan te vullen door het eten (of drinken) van koolhydraten, om zo weer klaar te kunnen zijn voor je volgende training of wedstrijd.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl