Het afleren van gewoontegedrag

SCHIJNDEL - Het is al regelmatig in het nieuws geweest: de overlast die veroorzaakt wordt door met name jongeren. Rondom cultureel jongerencentrum Bizzi zijn altijd veel jongeren te vinden. Op de skatebaan maar ook daarbuiten.

“En daar ligt dan ook regelmatig afval” vertelt Willy van Roosmalen (jongerenwerker bij Bizzi). “Wie het er neer gooit blijft altijd de vraag. Wanneer we hen erop aanspreken dan is het antwoord vaak ‘dat lag er al’. Gelukkig is de overlast in de buurt van het mortuarium een heel stuk verminderd. Doordat we met de jongeren in gesprek zijn gegaan hebben de meesten inmiddels het besef dat deze plek meer respect verdient. We merken nu ook dat wanneer er licht brandt bij het mortuarium, de jongeren verkassen. Ze begrijpen dat ze dan beter een andere plek kunnen uitkiezen.”

Gewoontegedrag
“Ik heb er een wetenschappelijk rapport bijgehaald en daarin staan interessante gegevens. Zo is bewezen dat het weggooien van afval op openbare plekken gewoontegedrag is, geautomatiseerd  dus. Om dit gedrag te veranderen kost tijd. Ga maar eens bij jezelf na hoe lastig het is om een gewoonte af te leren. Het is ook zo dat de anonimiteit maakt dat jongeren makkelijker afval achterlaten, de pakkans is relatief klein.”

Extra verlichting
Volgens Van Roosmalen werkt het het beste wanneer jongeren elkaar aanspreken op hun gedrag. “Degene die een ander wijst op zijn gedrag en zegt dat iets niet kan, is pas echt stoer. Buurtbewoners vinden het over het algemeen ook geen probleem wanneer een paar jongeren gezellig met elkaar op een bankje zitten”, gaat hij verder. “Ze worden pas weggestuurd wanneer ze gedrag vertonen wat niet acceptabel is. Met een te grote groep veel geluidsoverlast veroorzaken of inderdaad rotzooi achterlaten. De skatebaan is  vanaf nu ’s avonds extra verlicht, wat de veiligheid aanzienlijk verhoogt. Deze spots gaan om 22.00 uur automatisch uit, de gewone verlichting blijft uiteraard wel branden. Dit is het signaal om te stoppen, nog even wat na te kletsen en vervolgens naar huis te gaan.”

Zelf verantwoordelijkheid nemen
“Wij hebben als jongerenwerkers van Schijndel en Sint-Oedenrode de samenwerking opgezocht met scholen en politie en proberen middels positieve benadering tot een verbetering te komen. Zolang er toezicht is verwachten jongeren dat ingegrepen wordt indien dat nodig is. Wanneer toezicht ontbreekt zijn ze op zichzelf aangewezen, dan moeten ze zelf verantwoordelijkheid nemen. De tas met versnaperingen die ze bij zich hebben kan evengoed dienst doen als ‘vuilniszak’, die ze weer mee naar huis nemen. Dit moet een gewoonte worden voor hen. Het hoort ook bij volwassen worden, ze moeten leren dat het niet normaal is wanneer je afval zomaar op de grond gooit. En voor volwassenen geldt: bedenk dat je zelf ook jong bent geweest.” 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl