Skon Skaten in Skèndel

SCHIJNDEL - Het jaarlijkse Skatefest bij de skatebaan bij Bizzi is voorbij. Skatefanaten van Den Bosch tot Eindhoven konden naar hartenlust zich uitleven op hun skateboard. Veel uitdagende flips en slides werden geprobeerd wat ging met vallen en opstaan.

De vaak acrobatische tricks brengen een flink valrisico met zich mee. Een foutloze run blijkt onmogelijk, iedereen sodemietert regelmatig op het asfalt. “Ik ging pas nog twee keer door m’n enkel bij skaten. Maar opgeven en niets doen is geen optie”, zegt Kane Verhoeven. Hij zit sinds twee jaar in de organisatie van het jaarlijkse Skatefest samen met Gijs Tausch en Sven van Nistelrooij. “We hebben dit jaar wat meer actief de openbaarheid gezocht met posters en social media en nu zien we wat meer nieuwe gezichten.”

Mini-ramp
De wedstrijden zijn over street-hindernissen en op de mini-ramp. Laatstgenoemde wordt ook wel de halfpipe genoemd. Een toegevoegde houten uitbreiding (extension) genaamd ‘the Backyard’ maakt de halfpipe af. Op het streetparcours moeten de twintig deelnemers steeds in ongeveer één minuut alles uit de kast halen. “Ondanks dat het skaten de laatste jaren technischer is geworden zie je dat in Schijndel nog veel oldskool trucs voorbij komen”, aldus jurylid Maarten. Hij skate al veertig jaar en als nestor let hij op de puntentelling in het scala aan tricks, flips en combinaties op skateboards.

Plankschaatsmuziek
De kunst van het ‘plankschaatsen’ is er een van jong en oud. In de zenuwslopende finale wordt de stoere muziek kort stopgezet voor de spanning. De top vijf probeert de trukendoos nog een keer te showen. De winnaars zijn Erik op street en Jimmy op de halfpipe). Al met al blijkt skaten toch geen competitiesport. Alhoewel skateboarden wel op de komende olympische spelen in Tokio zijn debuut maakt in medailleplakken. Het Skendels Skatefest ging meer om de gezelligheid van skaten met een bierblikje en wat te roken. “Die gezelligheid en het zien van creatieve foefjes van anderen maakt dit Skatefest voor mij geslaagd”, besluit Kane.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl