‘Ooggetuigen van de Granaatweken’ in première

SCHIJNDEL - Henk Helsdingen maakte in samenwerking met leden van de Heemkundekring Schijndel de documentaire ‘Ooggetuigen van de Granaatweken’. Donderdag 5 september was deze documentaire voor het eerst te zien voor leden van de heemkundekring en de ooggetuigen zelf.

De documentaire vertelt het verhaal van de Granaatweken, de laatste zes weken voor de bevrijding van Schijndel in 1944. Helsdingen sprak een aantal Schijndelaren die deze Granaatweken van dichtbij hebben meegemaakt. Hoewel deze ooggetuigen in die tijd allemaal nog (jonge) kinderen waren, weten zij de herinneringen nog heel goed terug te halen. De interviews worden afgewisseld door beeldmateriaal uit deze ingrijpende tijd.

Ook bevat de documentaire fragmenten waarin Dirk Paagman, schrijver van het boek ‘De Bevrijders van Schijndel’, vertelt over Operatie Market Garden en de landing van de parachutisten.

Naast alle verschrikkingen komen ook mooie en grappige herinneringen boven bij de ooggetuigen. Het eten van de eerste sinaasappel na de bevrijding. Of dat men chocolade, koekjes of zelfs sigaretten kreeg van de bevrijders. En dat een mevrouw haar hele leven geen hete bliksem meer hoefde omdat ze dat in de oorlog al zowat elke dag at.

Henk Helsdingen heeft honderden uren besteed aan de totstandkoming van de boeiende 75 minuten durende documentaire. En het resultaat mag er zijn.

‘Ooggetuigen van de Granaatweken’ is voor iedereen gratis te zien van 23 tot en met 27 oktober bij ’t Spectrum.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl