Commissie: 'Stel onderzoek naar huisvesting gemeenteraad uit'

MEIERIJSTAD - Verhuizen de raad en de griffie naar Veghel of blijven ze in Sint-Oedenrode? Deze vraag is voorlopig niet meer aan de orde. Na een pittige vergadering besloten commissieleden donderdag 3 oktober om het onderzoek naar de twee mogelijke locaties uit te stellen.

Het bestuurscentrum in Sint-Oedenrode mag dan prachtig zijn, de werkomstandigheden voor griffie en raad zijn verre van ideaal. Daar komt bij dat het gebouw half leeg staat. Op verzoek van de gemeenteraad bedacht het college daarom twee scenario’s en om die voor 75.000 euro uit te mogen werken is toestemming van de gemeenteraad nodig. Kort gezegd blijven de gemeenteraad en griffie in het eerste scenario zitten waar ze zitten en wordt gekeken hoe de leegstaande ruimtes op andere manieren kunnen functioneren. Volgens het andere scenario verhuizen de raad en de griffie naar een nog te bouwen pand bij het gemeentehuis in Veghel.

Voor de chaotische stemming na een schorsing plaatsvond, vond een gepassioneerd debat plaats waarin al snel duidelijk werd dat het draagvlak voor het voorstel niet erg groot was. Volgens sommigen is het overduidelijk dat het college het bestuurscentrum in Veghel wil hebben.

Geklungel en grillig bestuur 
“Als je al verdrinkt in de gemeentelijke gebouwen is het volgens mij helemaal niet slim om er nog meer bij te bouwen in Veghel”, zei Marrik van Rozendaal (D66). “En na twee jaar al aankondigen dat een eerder besluit teruggedraaid wordt lijkt op geklungel en grillig bestuur, waar gewekte verwachtingen en vertrouwen niet ingelost worden. Ik zie geen enkele reden voor het onderzoek dat hier voorgesteld wordt.” Ook Mirjam van Esch (Hart) wond er geen doekjes om en maakte meteen duidelijk dat de huisvesting van de gemeenteraad in Veghel onbespreekbaar is en de mogelijkheid niet wil onderzoeken. “Dat het gemeentehuis in Veghel kwam was om praktische en vooral emotionele redenen voor nogal wat Rooienaren en Schijndelaren moeilijk te verkroppen. Het bestuurscentrum verplaatsen naar Veghel maakt van dat dorp zo ongeveer de hoofdstad van Meierijstad. Het idee alleen al bedenken getuigt van weinig gevoel wat er in onze lokale samenleving leeft.”

Doorn in het oog 
Ook Wilma Wagenaars (VVD) vroeg zich af wat er sinds twee jaar veranderd is. “Ja, we hebben leegstand in het bestuurscentrum en dat is ook ons een doorn in het oog. Maar is hier genoeg aan gedaan?” Om een goede beslissing te kunnen nemen vindt Wagenaars het nodig om verschillende scenario’s te beoordelen. “Het gaat niet alleen over kosten maar ook over maatschappelijk draagvlak. Cijfers zijn niet alles en sentiment moeten we niet onderschatten.”

Na een korte schorsing deed Peter Verbraak namens HIER een voorstel om het onderzoek onrijp voor te besluit te verklaren en kreeg op het CDA na alle partijen mee. Dit zorgt ervoor dat het punt voorlopig van de agenda is.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl