Terug naar de Granaatweken

SCHIJNDEL - Theatergroep Wildeman speelde in 2014 al eens ‘Granaatweken’, in Manege de Molenheide. Heel wat Schijndelaren wisten de weg naar de manege te vinden en er werd later nog veel over nagepraat. Nu, vijf jaar later, is het stuk opgepoetst, hebben ze een nieuwe regisseur, een aantal nieuwe acteurs en is het verhaal (een beetje) herschreven.

Granaatweken speelt zich af in de laatste weken voor de bevrijding van Schijndel in 1944. Centraal in het stuk staat het gezin van Janus en Mina met hun kinderen. Hoe zij tijdens de Granaatweken leefden, in hun schuilkelder.

Het verhaal van Sjaan
De hoofdrol is voor Jeanne Roozendaal. Zij zet een ijzersterke en zeer geloofwaardige oude Sjaan neer, Sjaan vertelt over vroeger aan haar dochter en kleinzoon. Voor het eerst horen Gerti en Doekle het hele verhaal over de verschrikkelijke tijd die Sjaan met haar familie heeft meegemaakt. Granaatweken speelt zich af in twee tijdperken. Naast scenes in de tegenwoordige tijd met Sjaan, Gerti en Doekle, neemt Granaatweken de toeschouwer mee terug naar 1944. Naar het huis en de kelder van Sjaantje, haar tweelingzus Bets en andere familieleden.

Ontroerde acteurs
Elsje Geerts speelt de oudste dochter Toos die blind is. Toos heeft een bovengemiddeld gehoor ontwikkeld en hoort het gevaar vaak al van verre aankomen. “Ik ben vijf jaar terug naar Granaatweken gaan kijken en had vrijwel meteen spijt dat ik geen auditie gedaan had”, zegt ze. “Nu Theatergroep Wildeman voor een tweede keer ging, heb ik geen moment geaarzeld. En het is zó bijzonder, ik ben echt heel blij dat ik hieraan mee mag werken. Vanuit het publiek krijgen we alleen maar lovende kritieken, Ik zit er ook helemaal in, ik heb me goed voorbereid om iemand met een visuele beperking te spelen en ik denk dat dit goed lukt. Het stuk raakt ons als spelers elke keer weer. Aan het einde huilen we met zijn allen, ik hoef dat verdriet bijna niet te acteren.”

Persoonlijke verhalen van het publiek
De regie van Granaatweken is in handen van Annet Jägers-Huizing. “Het gaat mijn verwachtingen te boven”, aldus de trotse regisseur. “Schijndelaren komen deze keer met een bepaalde verwachting kijken, de lat lag behoorlijk hoog. Deze theaterzaal is natuurlijk niet te vergelijken met het rauwe en harde gevoel wat men in de manege had, vijf jaar terug. Daar tegenover staat dat hier het licht en geluid een stuk beter is. En de muziek doet ook veel, wel indringend maar nooit teveel. Deze is gecomponeerd door Paul van den Oever. Tijdens de voorstellingen zit ik, redelijk anoniem, tussen het publiek. Ik heb al heel wat reacties en persoonlijke herinneringen van hen gehoord.”

Granaatweken is nog te zien tot en met 12 november in de Podiumzaal van ’t Spectrum. Vanwege het succes zijn twee extra voorstellingen toegevoegd. Kaarten zijn verkrijgbaar via: www.granaatweken.nl

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl