'Willen we meer of minder wipkippen in Meierijstad'

MEIERIJSTAD - Als het om speelplekken gaat is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit, zo is te lezen in de Speelvisie waarover de commissieleden donderdag 31 oktober vergaderden. “Wij vinden het jammer dat het aantal speelplekken in Meierijstad vermindert.”

Willen wij meer of minder wipkippen in Meierijstad? Met deze vraag trapte Gertjan Hobert (D66) de commissievergadering over speelvoorzieningen af. In de Speelvisie staat onder andere dat het aantal speeltuinen in de gemeente minder moet worden en dat daar op ten duur grotere, centrale en het liefst natuurlijke speelplekken voor in de plaats moeten komen. “We vinden het jammer dat het aantal speelplekken in Meierijstad vermindert en dat dit vooral een financiële reden lijkt te hebben”, aldus Hobert. Wethouder Harry van Rooijen (VVD) zegt dat het niet per se de doelstelling is van het college om voor minder speelplaatsen te zorgen, maar dat er door middel van inventarisatie goed moet worden gekeken naar wat de samenstelling van wijken is. Ook benadrukt de portefeuillehouder dat de kleinere speeltuinen niet meteen opgeruimd worden, maar dat dit langzaam gebeurt en in goed overleg met de buurt. Voor het CDA is de afname geen probleem en de partij vindt dat kwaliteit voor kwantiteit moet gaan. “Het is duidelijk dat het aantal kinderen afneemt en dat daarom ook het aantal speelvoorzieningen afneemt”, aldus Stefan van Kessel.

Speeltuin in de Kloostertuin 
Lambèr Gevers (Hart) houdt een pleidooi voor het belang van risicovol spelen. Strakke regelgeving biedt volgens hem weinig kans voor ravotten en avontuur. “Veel kinderen leren niet meer dat de wereld vol risico’s zit als ze constant bijna letterlijk in de watten gelegd worden.” Volgens hem zijn uitdagende speelplekken daarom essentieel. “Op die speelplekken dienen ze zoveel mogelijk te leren, zelfstandig de juiste afwegingen te maken tussen hun eigen grenzen verleggen en onacceptabele fysieke risico’s te vermijden.” Daarnaast kondigt Hart een motie aan. De partij zou het mooi vinden als er een natuurlijke en avontuurlijke speeltuin zou komen in de kloostertuin. Hart erkent dat de grond niet in handen is van de gemeente en vraagt het college te praten met de projectontwikkelaar. Op de blog van de partij schrijven ze al dat de projectontwikkelaar gezegd heeft dat de tuin best openbaar kan zijn. “Dat lijkt ons een prachtig en krachtig signaal dat recht doet aan kinderen en natuur.”

Sporttoestellen 
Hoe kunnen kinderen in een tijd van IPads gemotiveerd worden om buiten te spelen en te knikkeren? Dat vraagt Ülkü Ögüt (Hier) zich af. In haar betoog pleit ze voor een integrale aanpak en ze ziet het liefst dat de speelplekken gecombineerd worden met sporttoestellen. Op die manier kunnen verschillende groepen samen gebruik maken van de plek. “Senioren die zich alleen voelen kunnen op deze manier prima aansluiten. Ook de PvdA en de SP vragen om aandacht voor deze groep. Zo oppert Ruud Merks het aanleggen van jeu de boules baantjes bij speelgelegenheden. Over deze vragen is Van Rooijen kort en hij zegt dat de speelvisie nou eenmaal niet over senioren gaat. “Maar wij zullen geen ouderen wegsturen als die een koprol willen maken op een speeltoestel in de wijk”, grapt hij.

De Speelvisie gaat als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 7 november. De vergadering is te volgen op de website van gemeente Meierijstad.

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl