Klompengeschiedenis in beeld

SCHIJNDEL - Stichting Brabantse Klomp heeft het initiatief genomen om een boek uit te brengen over de klomp en de klompenindustrie in Het Groene Woud en in het bijzonder in de dorpen Sint-Oedenrode, Schijndel, Best en Liempde. De stichting is op zoek naar mooie verhalen en materialen voor dit boek vanuit Schijndel.

De klomp is een belangrijk element in de maatschappelijke, culturele, economische en landschappelijke ontwikkeling van Het Groene Woud. De klomp kan worden gezien als een boegbeeld van met name het gebied met de dorpen Best, Sint-Oedenrode, Schijndel en Liempde. Hier waren rond 1900 tientallen klompenmakerijen gevestigd en werd werk en dus een inkomen geboden aan meer dan 100, vaak grote gezinnen per dorp. Het zachte hout van de populier, uitermate geschikt voor het maken van klompen, is een belangrijke reden voor het nog steeds zeer herkenbare populierenlandschap in de regio.

Klompenboek
Stichting Brabantse Klomp heeft het initiatief genomen om medio 2020 een boek uit te brengen over de klomp. Het boek behandelt thema’s zoals het leven in de plattelandsdorpen in de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw en de plaats van de klompenmakerijen daarin, de ontstaansgeschiedenis van de klompenmakersindustrie, het proces van klompen maken zowel machinaal als handmatig, samenhang tussen klompenmakerij en populier (en wilg), de klompenmakerijen en klompenmakersfamilies in de dorpen Sint-Oedenrode, Best, Schijndel en Liempde en de toekomst van de klomp en de klompenindustrie.

Oproep Schijndelse verhalen en materialen
Stichting Brabantse Klomp gaat samen met verschillende (gast)auteurs, onderzoekers, stichtingen en verenigingen (waaronder de Heemkundekring) de publicatie tot stand brengen. Voor het boek zijn zij op zoek naar verhalen en materialen over de klomp vanuit Schijndel. Hierbij valt te denken aan informatie over klompenfamilies, -makerijen en hun panden, foto’s, documentatie zoals diploma’s vakschool of oude contracten, materialen zoals mallen van klompen, en ga zo maar door. Beeldmateriaal en of andere reacties mogen gestuurd worden naar wim.van.uden@sogeti.com. Even bellen mag ook: 06-55822198.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl