Een nog onopgelost raadsel

SCHIJNDEL - Laatst was ik in Tilburg en bezocht daar het bekende paviljoen met wevershuisje, kapel, het omliggend park met kruisweg en een inspirerende expositieruimte gewijd aan Peerke Donders. Op mijn rondgang in die zaal viel mijn oog op een oude deur met een prachtig gebrandschilderd raam waar een tot nu toe nog onbekende kunstenaar Peerke Donders had afgebeeld. Naast de deur hing een kaartje dat die afkomstig was van de Zusters van Schijndel. Dat deed me natuurlijk denken aan het weeshuis van de zusters aan Hoofdstraat 71 dat naar Petrus Donders was vernoemd. Onder de historici hoor je vaak zeggen dat iemand die het verleden kent het heden beter begrijpt. Waarom heeft de congregatie destijds gekozen voor Peerke Donders als patroonheilige van dat weeshuis? Daar schuilt een mooi stukje geschiedenis achter. Op die plaats stond bij de invoering van het kadaster in 1832 een bakkerij van een zekere Wouter van den Bergh. Wouter was goed bevriend met pastoor Van Erp. Die was naarstig op zoek naar een ruimte waar hij het inmiddels opgerichte breischooltje onder leiding van een zekere Helena van den Endepoel en Helena van der Kant kon herbergen. Wouter bleek bereid om zijn bakkerij ter beschikking te stellen. Wat wil nu het geval, Helena van der Kant had een broer op het seminarie zitten waar ook Peerke Donders studeerde. Op een dag bezochten ze samen het breischooltje. Blijkbaar heeft dat erg veel indruk gemaakt. De naam Peerke Donders is vanaf die tijd altijd verbonden gebleven aan die plek. 

Rond 1870 bouwde de familie Verkuijlen daar een prachtig herenhuis zoals we Hoofdstraat 71 nu kennen en de vraag is of juist die familie toen al een deur heeft laten maken met een gebrandschilderd raam en door wie? Of is het een verzoek geweest van de congregatie van de zusters die er op 14 januari 1930 hun intrek hebben genomen en de nieuwe stichting hebben toegewijd aan Petrus Donders. In de beginperiode stond er zelfs een levensgroot Peerke Dondersbeeld in de voortuin, wat in 1955 verhuisde vanwege de verbreding van de Hoofdstraat naar de achtertuin en het staat nu in de tuin van het moederhuis. 
Peerke werd geboren als thuisweverszoon in Tilburg op 27 oktober 1809, zat in 1831 op het Klein Seminarie, in 1837 op het Groot Seminarie, werd in 1841 tot priester gewijd en vertrok in 1842 naar Suriname. Hij werd daar als pater Redemptorist ‘de Apostel der Melaatsen’ en overleed er op 14 januari 1887. De zaligverklaring volgde op 23 mei 1982 door paus Johannes Paulus II. De hamvraag is nu: wie kan het raadsel oplossen? Wie het weet kan mailen naar redactie@schijndelmedia.nl o.v.v. Peerke Donders. 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl