Bronzen beelden van Marijke van der Eerden

SCHIJNDEL - Stil zitten is er niet bij voor Marijke van der Eerden (72). Haar huis staat vol met beeldhouwwerk en bronzen beelden. In de tijd die overblijft maakt ze muziek, ze speelt schuiftrombone bij Muziek Houdt Fit. Bij Her en Der zijn een aantal bronzen beelden van Marijke te bewonderen.

“Het is ooit begonnen met keramiek, en dan vooral draaien op een schopschijf”, begint de kunstenares. “Dat heb ik altijd ontzettend leuk gevonden maar ik wilde na vijfentwintig jaar graag wat anders gaan proberen. Ik ging eerst les volgen in beeldhouwen bij Harrie Martens en later bij Gerda Glerum. Van hen heb ik ontzettend veel geleerd. Het beeldhouwen doe ik nog steeds, nu bij Atelier 500 in Veghel. Ik kies vaak een steen op kleur uit om er vervolgens iets van te maken.”

Het proces 
Bij Her en Der exposeert Marijke met haar bronzen beelden. “Dat is weer een heel andere tak van sport”, gaat ze verder. “Ik maak eerst een beeld van bijenwas. Aan het beeld bevestig ik een heleboel ontluchtingskanalen (rietjes), die zorgen ervoor dat het gips later massiever wordt. Ik hang het wassen beeld in een bak met vloeibaar gips wat vervolgens moet uitharden. Dan gaat de mal met het wassen beeld erin de oven in en smelt de was eruit. De gipsen mal is nu klaar om vol te gieten met brons. Dit is een karwei wat je niet zonder hulp kunt, met zijn tweeën gieten we de vloeibare en gloeiend hete brons in de gipsen mal. Vervolgens moet je wachten tot het brons is afgekoeld en kun je de mal eraf kappen. Het beeld heeft dan nog wel wat bewerking nodig, met een dremel en slijptol verwijder ik de oneffenheden (braam) die veroorzaakt zijn door de ontluchtingskanalen. Zo breng ik het beeld terug naar de oorspronkelijke vorm, zoals ik het wassen beeld heb gemaakt.”

De afwerking
Soms kiest Marijke ervoor om het brons onbewerkt te laten maar vaker behandelt ze het nog door met een brander patineer erop aan te brengen. “Zo kan ik de kleuren beter bepalen. Als laatste wrijf ik het beeld in met was, zodat het gaat glanzen. Nu is het klaar om op een sokkel te plaatsen.”

Sociale aspect
Het vervaardigen van bronzen beelden is een arbeidsintensief maar ook kostbaar proces. “Het materiaal is niet goedkoop en de lessen zijn ook niet gratis. Ik ga voor het maken van mijn bronzen beelden een paar keer per jaar naar Milsbeek, naar John Bors. We gaan dan met een groepje een dag of drie achter elkaar heen en weer. Ik zie dit als hele waardevolle dagen, we inspireren elkaar en werken nauw samen. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld, ik doe dit ook zeker vanwege het sociale aspect. Het werken in een groep of in mijn eentje thuis in mijn atelier wissel ik af.”

Bij de volgende Atelierroute in Schijndel kunt u het werk van Marijke bij haar thuis bewonderen, ze stelt haar atelier en tuin open voor bezoekers. Tot die tijd bent u welkom bij Her en Der, waar haar werk te zien is.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl