Laurens van Voorst schrijft Draagvlakte

MEIERIJSTAD - Hart is nu ook uitgever. De lokale partij geeft een boek uit over invloed, zeggenschap en verantwoordelijkheid van inwoners: Draagvlakte. Het boek zou begin april ten doop worden gehouden tijdens een bijeenkomst in Sint-Oedenrode, maar daar is vanwege het coronavirus vanaf gezien.

Het boek is geschreven door Laurens van Voorst, fractievoorzitter van Hart. Hij zet in Draagvlakte uiteen waarom kleinschalige democratie op het niveau van buurten, wijken en dorpen de voorkeur verdient boven die van grote, door fusie ontstane gemeenten. En hoe juist binnen die grote gemeenten, zoals Meierijstad, het goed is verantwoordelijkheden te delegeren aan inwoners van dorpen en wijken.

In het boek wordt ingegaan op de unieke historie van lokale democratie in Nederland en Noord-Brabant. De openingszin van het boek: “Nergens in de wereld is de democratie zo diepgeworteld als in Nederland”. Die historie maakt het volgens Hart en de auteur logisch dat juist in Nederland en meer nog in Brabant de inspraak door burgers versterkt kan en moet worden. “Voor het behoud en versterken van de democratie is het nodig dat inwoners verantwoordelijkheid nemen voor de leefbaarheid in de eigen omgeving”, aldus Van Voorst.

Omgekeerde besluitvorming
Draagvlakte schenkt verder aandacht aan de instrumenten voor beïnvloeding van de politiek die inwoners nu hebben en hoe die de betrokkenheid versterkt kan worden, bijvoorbeeld door ‘de omgekeerde besluitvorming’ in te voeren. Daarbij stelt de gemeenteraad slechts kaders, waarna burgers naar eigen goeddunken de besluitvorming ter hand nemen. Dat gaat niet vanzelf en zorgt voor specifieke ondersteuning door diverse beroepsgroepen. Ze komen in het boek voorbij.

Het boek wil inspirerend zijn voor burgers, maatschappelijke organisaties, gemeentelijke ambtenaren, bestuurders en volksvertegenwoordigers in heel Nederland. Het is volgens Hart bovengemiddeld de moeite waard voor politiek betrokken inwoners in Meierijstad, aangezien het boek vol met anekdotes en cases zit uit Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel en de gemeente Meierijstad. Ook staan er veel praktijkverhalen uit ’s-Hertogenbosch in.

Draagvlakte telt 152 pagina’s en kost 14,95 euro. Voor bestellingen: ga naar www.boekenbestellen.nl en tik in het zoekscherm Draagvlakte in.

 

 

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl